Átfogó javaslatcsomagot dolgozott ki a gyermekvédelem reformjához a Gyermekjogi Civil Koalíció

Átfogó javaslatcsomagot dolgozott ki a gyermekvédelem reformjához a Gyermekjogi Civil Koalíció

Széleskörű civil egyeztetést követően készült el a javaslatcsomag, amely tizenkét pontban összegzi a gyermekvédelemben tapasztalható legsúlyosabb, a gyermekeket leginkább veszélyeztető problémákat.

Átfogó javaslatcsomagot dolgozott ki a gyermekvédelem és az ahhoz szorosan kapcsolódó egyéb ágazatok reformjának előkészítéséhez a Gyermekjogi Civil Koalíció - tájékoztatta az UNICEF Magyar Bizottsága szerdán az MTI-t.

Közleményükben azt írták:

A gyermekvédelmet érintő törvénymódosítás megalapozásához széleskörű civil egyeztetést követően készült el a javaslatcsomag, amely tizenkét pontban összegzi a gyermekvédelemben tapasztalható legsúlyosabb, a gyermekeket leginkább veszélyeztető problémákat.

Vagyis azt, hogy

a gyermekvédelmi rendszerben dolgozó szakembereknek egyre lehetetlenebb körülmények között kell helytállniuk, fokozottan nehéz helyzetben vannak a családból kiemelt gyermekek és a rendszer működésének alapvető infrastrukturális, humán és pénzügyi feltételei hiányoznak.

Arról is írnak közleményükben, hogy

az összegzés kiegészült egy nagyobb terjedelmű, negyven pontos szakmai javaslattal. A problémafelvetéseken túl a javaslat konkrét beavatkozási irányokat is meghatároz, amelyek azonnali intézkedéseket kívánnak

- fűzték hozzá.

Az ellátórendszer megújítását, hatékonyabbá tételét sürgetik

A gyermekvédelmi reform elsősorban nem jogalkotási feladatot, hanem az ellátórendszer megújítását, hatékonyabbá tételét kellene, hogy jelentse - írták. Ez egyrészt átfogó kormányzati felmérést, másrészt szemléletbeli változást, a rendszerben dolgozó szakemberek anyagi és erkölcsi megbecsülését, a gyermekvédelmi rendszer minőségi működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeinek biztosítását, valamint hatékony minőségbiztosítási és monitoring rendszer igényel.

A gyermekvédelmi törvény tényleges végrehajtása mellett a gyermekvédelemre és a szorosan kapcsolódó ágazatokra - oktatás, egészségügy - fordítandó költségvetési kiadások átgondolásával, szükségképpen azok növelésével a problémák jelentős része orvosolható lenne

- írták.

Ehhez azonban a gyermeki jogok iránt elkötelezett, a gyermekeket érintő döntések során azok legfőbb érdekét érvényesítő politikai akaratra van szükség - emelték ki közleményükben, hozzátéve: a koalíció a javaslatcsomag megvitatását kezdeményezi a belügyminiszterrel.

(Címlapkép: unsplash.com)