Ráuszítják az állami intézmények őreit az újságírókra

A hatalomnak nem tetszik, hogy kérdezősködnek az újságírók.

Az Átlátszó értesülése szerint levélben keresett meg több minisztériumot és állami intézményt a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF):

tévéstábokat, újságírókat kell fürkészniük a kormányzati épületeket őrző biztonsági embereknek, és ha egy is felbukkan a védett objektumok környékén, jelezniük kell.

Az oknyomozó portál úgy tudja:

értesítették a biztonsági szolgálatokat, és a Fidesz-kormány egyik kedvenc biztonsági cégét, a Valton-Sec Kft. több munkatársát is.

A levél előzménye állítólag az, hogy az előző hónapokban megszaporodtak az olyan esetek, amikor a minisztériumok, állami intézmények nem válaszoltak több újság megkeresésére, vagy semmitmondó válaszokat adtak csak. Az újságírók így arra kényszerültek, hogy nyilvános rendezvényre menjenek el, és ott az épület előtt próbálják szóra bírni a sajtó elől általában elmenekülő politikusokat.

Az Átlátszó azt írta: a KEF azt kérte a címzettektől, hogy folyamatosan járőrözzenek az épületek körül, és ha megjelenik a média, akkor értesítsék a KEF-et. Az oknyomozó portál sikertelenül próbálta megtudni a KEF-től, hogy mi szükség volt erre, érvényben van-e a kérés, illetvehányszor riadóztatták őket.