Atomcsapást emlegetett egy izraeli kormánytag Gázában, a miniszterelnök elhatárolódott

Atomcsapást emlegetett egy izraeli kormánytag Gázában, a miniszterelnök elhatárolódott

Az örökségügyi miniszter szerint a Gázai övezetben "ez is egy lehetőség". Netanjahu felfüggesztette a politikus részvételét a kormányüléseken.

A Gázai övezet elleni nukleáris csapás lehetőségéről beszélt egy rádióinterjúban Amiháj Elijáhu izraeli miniszter, amitől vasárnap Benjámin Netanjahu kormányfő és Joáv Galant védelmi miniszter is elhatárolódott - írja az MTI.

A The Times of Israel angol nyelvű izraeli lap beszámolója emlékeztet, hogy Elijáhu a jobboldali Zsidó Erő politikusa, örökségügyi miniszter, és nem tagja a hadműveleteket irányító biztonsági kabinetnek.

Az interjúban a kormánytagok arról kérdezték, hogy szerinte atomcsapást kell-e mérni a Gázai övezetre. Erre Elijáhu úgy felelt: "ez is egy lehetőség".

Erre reagálva Benjámin Netanjahu miniszterelnök az X-en (Twitter) közölte, hogy

"Amiháj Elijáhu nyilatkozatának semmi köze a valósághoz".

"Izrael és az izraeli haderő a nemzetközi jog legszigorúbb előírásai szerint jár el, hogy elkerülje, hogy ártatlanoknak bántódása essen. Ez egészen a győzelmünkig így is lesz" - írta a kormányfő a közösségi oldalon, s egyúttal felfüggesztette Elijáhu részvételét a kormányüléseken.

Joáv Galant védelmi miniszter alaptalannak és felelőtlennek nevezte Amiháj Elijáhu kijelentését. "Még jó, hogy nem ilyen emberek kezében van Izrael biztonsága" - írta a politikus szintén az X-en.

Az atomcsapásról nyilatkozó miniszter szavait Jaír Lapid ellenzéki vezető is elítélte, és "egy felelőtlen miniszter elborzasztó, őrült megjegyzésének" nevezte. Lapid egyúttal felszólította Netanjahut, hogy távolítsa el a kormányból Elijáhut, mert szerinte a "szélsőségesek jelenléte a kormányban veszélyt jelent ránk és a háború sikerére".

Amiháj Elijáhu az interjúban azt is ellenezte, hogy humanitárius segély bejuthasson a Gázai övezetbe, arra hivatkozva, hogy "a náciknak sem adnánk humanitárius segélyt", és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Gázában nincsenek olyan civilek, akiknek ne lenne közük a konfliktushoz.

Az izraeli politikus arról is szólt, hogy aki palesztin vagy Hamász-zászlót lenget, annak szerinte "nem szabadna a Földön élnie a továbbiakban".

Kitért arra is, hogy szerinte Izraelnek vissza kellene foglalnia a Gázai övezetet, és újjáépítenie azokat a telepeket, amelyeket 2005-ben, az egyoldalú kivonuláskor hátrahagyott. Az ott élő palesztinok sorsával kapcsolatban pedig azt mondta, hogy "mehetnek Írországba vagy a sivatagba".

Izrael hivatalosan soha nem ismerte el, hogy rendelkezik nukleáris fegyverekkel.

(Címlapkép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Tel-Avivban 2023. október 18-án, tizenegy nappal a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni többfrontos támadása után. MTI/AP/Evan Vucci)