Attól, hogy fideszes, még nem hülye

Illés Zoltán az óbudai mobilgát ellenzése kapcsán jegyezte meg:  „attól, hogy Fidesz-tag vagyok, még nem vagyok hülye”.

Lapunk is beszámolt korábban Illés Zoltán – szerintünk egyébként megkésett – kormányellenes kirohanásairól. 
 
A politikus korábban úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi kormány intézkedései mellőzik a szakmaiságot, és eltűnt az „egyensúly az értékek és az érdekek között, mára csak a nyers érdekek maradtak”. A Népszabadságnak adott interjúban hangsúlyozta azt is:
A második kétharmad nagy lehetőség lehetett volna a viszonyok konszolidálására, de most inkább úgy látszik, hogy bele fog fulladni a hozzáértés hiányába, a tények figyelmen kívül hagyásába és a mérhetetlen mohóságba.
 
Illés a sajtótájékoztatóján - vs.hu tudósítása szerint – emlékeztetett a Tarlós Istvánnal szembeni 2013-as vitájára, amiben ő már akkor is az óbudai mobilgát ellen szólalt fel. Elmondta, hogy ezt a mostani szerepvállalását egy folyamat végének tekinti, amely a környezetvédelmi államtitkárság Fidesz általi felszámolásával kezdődött el.
 
Ennek okait mi is boncolgattuk korábbi cikkeinkben, és némi meglepetésünkre ugyanarra az eredményre jutottunk, mint az egykori államtitkár.
 
Ugyanis Illés elismerte, hogy bár szükség van a mobilgátra, de ha a jelenlegi formájában valósulna meg, akkor az „70 hektár alapterületű ingatlanspekulációra is lehetőséget adna”. Valójában itt van a kutya elásva, ugyanez a szemlélet jellemzi a nagyberuházások elbírálását, mint az óbudai mobilgát tervezését. A környezetvédelmi államtitkárság leépítésével elhárult minden akadály a Fidesz hátterű vállalkozások - akár környezetkárosító hatású - projektjei elől.
 
Maradva a gátnál. Illés felvázolta az elképzeléseit a tervekkel kapcsolatban. Szerinte nem közvetlenül a parton, hanem a Nánási út – Királyok útja közepén, a szaggatott vonalon lenne a megfelelő helye a mobilgátnak. Ebben az esetben nem kell elpusztítani a parti fákat, és a talajvíz felduzzadásának veszélye is csökkenne, „ugyanis a budapesti önkormányzat által a partra tervezett gát megakadályozza, hogy a magasabb területekről a Dunába folyjon a víz”.
 
Nem mellékesen kevesebbe is kerülne a beruházás.
 
Végül kiderül, hogy Illés lesz az unikum azzal, hogy bár fideszes, de nem hülye.