Orbánék figyelmébe: az osztrákoknál nem szórják majd értelmetlenül a pénzt

Az ÖVP és az FPÖ nem hagynának "súrlódási veszteségeket" a költségvetésben.

A mai tárgyalási forduló fő programpontja az FPÖ által kezdeményezett büdzséfeltárás volt, ennek keretében a két tárgyalódelegáció az osztrák pénzügyminisztérium szakértőivel egy asztalnál vesézte ki:

mennyit és mire költ az osztrák állam?

"Nagyon, nagyon jó kezdet" - Túl van a koalíciós tárgyalások első fordulóján Kurz és Strache

A mai napon találkozott először hivatalosan az osztrák választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) és a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciós tárgyalódelegációja a bécsi Palais Niederösterreich-ban. A két pártvezér, Sebastian Kurz és Heinz-Christian Strache pozitívan értékelték a megbeszélés eredményét - írja a Kleine Zeitung.

A téma egyáltalán nem elhanyagolható, mivel az előreláthatóan karácsonyig elhúzódó tárgyalások folytatása azon múlik, hogy a két párt meg tud-e állapodni a költségvetési kérdésekről.

A bécsi Palais Niederösterreich-ban folytatott megbeszélés előtti sajtótájékoztatón Sebastian Kurz, ÖVP-elnök és reménybeli kancellár, illetve Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt vezetője egyaránt fontosnak nevezték, hogy közös költségvetési célokat tudjanak kitűzni, és tisztában legyenek vele, milyen anyagi lehetőségei vannak az országnak.

Mindkét politikus a gazdaság "felszabadításának" fontosságáról beszélt, amit előreláthatóan egy adóreformmal szeretnének megvalósítani.

A tárgyalások után az ÖVP főtitkára, Elisabeth Köstinger, valamint az FPÖ alelnöke, Norbert Hofer értékelték az elhangzottakat.

Köstinger szerint a pénzügyminisztérium szakértőinek még van mit előkészíteni és tisztázni, de szerinte "jelentős hatékonyság-potenciál" mutatkozik a rendszerben, ennek lehetőségeit pedig a napokban elemzik majd a pártok szakemberei.

Hofer szerint nem lenne célravezető, ha arra alapoznák az osztrák gazdaságot, hogy az emberek egyik zsebéből kiveszik a források egy részét, majd átrakják a másikba.

Hozzátette: bár a pénzügyminisztérium embereitől szépen hangzó számokat hallottak, összességében a költségvetési helyzet nem ad okot a felhőtlen örömre.

"Lyukakat ugyan nem találtunk, de fontos rávilágítani, hol van még 'súrlódási veszteség' a rendszerben"

- nyilatkozta az FPÖ politikusa, aki megerősítette, hogy a két párt a héten ennek érdekében többször is találkozni fog.

Szintén a héten ül össze az a másik 25 szakpolitikai tárgyalódelegáció, melyek feladata a múlt héten felvázolt témák minél alaposabb kivesézése, és az álláspontok párhuzamos egyeztetéseken való közelítése. A közvéleményt leghamarabb pénteken tájékoztatják újra a megbeszélések állásáról.

Kurz "titkos fegyvere" lehet az új osztrák külügyminiszter

Az osztrák Kurier október 17-i cikkében azzal foglalkozott, hogy mely ÖVP-s politikusoknak van a legnagyobb esélye bekerülni az új kormányba. A lap elsőként említette a 38 éves Ellie (Elisabeth) Köstingert, aki a Néppárt főtitkáraként „tökéletesen menedzselte" Sebastian Kurz kampányát, és maximálisan élvezi a leendő kancellár bizalmát.