Ausztria "négy fekete perce"

Jól védekező, "szenvedélyes" magyarokról írnak a mérkőzésről beszámoló osztrák hírportálok.

Az osztrák lapok természetesen csalódással számoltak be a 137. osztrák-magyar válogatott mérkőzésről. A Standard.at kapitálisan rossz kezdésről ír a "szenvedélyes magyarok" ellen, külön kiemelve Dragovic kiállítását, és persze Alaba hatalmas bombáját, ami a kapufáról vágódott kifelé a mérkőzés első percében.

Kiábrándító kezdésről írt a Kurier. A lap szerint nagy lehetőségeket, de befejezetlen támadásokat, idegességet és így végzetes kimenetelt hozott az első meccs az osztrákoknak. Végül bekövetkezett az, amit mindenki el akart kerülni: vereség az első körben, ezzel pedig Ausztria a portugálok ellen már nyomás és pontkényszer alatt kell, hogy játsszon, ha tovább akar jutni - olvasható a lapban.
 
qwe
 
A meccs részletes leírása mellett a lap megemlíti a rekorder Király Gábort is, aki 40 évesen és 75 naposan állt ki a pályára. Ausztria nyomás alatt tudta tartani a magyar csapatot, de nem volt elég meggyőző, és hiányzott a csapatból a precizitás. Junuzovic sérülését és Szalai gólját dupla sokként jellemezte a lap.

A News.at - a meccs leírása mellett - felidézte, hogy Szalainak épp az osztrák válogatott ellen sikerült betalálni 2014. december 12. óta először. A portál szerint tovább rontja Ausztria helyzetét, hogy a kiállított Dragovic biztosan, a bokasérülés miatt lecserélt Junuzovic pedig várhatóan nem szerepelhet Portugália ellen.

Magyarországot nehéz feltörni

A lap tudósítása szerint a magyarok nehezen feltörhető ellenfélnek tűntek, akik a védekezésben a biztonságra törekedtek, és viszonylag veszélytelen távoli lövésekkel próbálkoztak.

A Nachrichten.at szerint Szalai 62. percben lőtt gólját követő Dragovic kiállítás és a meg nem adott Hinteregger találat Ausztria "négy fekete perce".
 
Az osztrák sajtó mellett természetesen a nemzetközi sportlapok is beszámoltak a forduló egyik meglepetéséről.

A német Kicker tudósításában a magyar válogatott Bundesligában szereplő tagjait emelte ki, így a találkozó legjobbjának választott Kleinheisler László mellett Szalait és Stiebert és persze Király Gábort, aki hosszú évek légióskodása után most Lothar Matthäust megelőzve lett a legidősebb Eb-n szereplő futballistája. Hasonló módon számolt be a Frankfurter Allgemaine Zeitung: "két Bundesliga-játékos vezette győzelemre Magyarországot. Szalainak és Stiebernek nehéz napjai voltak a német élvonalban, de nem úgy az Európa-bajnokságon." - írták. "Magyarország sokkolta Ausztriát" - írja a Deutsche Welle (hasonló módon számolt be az uefa.com is).

A spanyol Marca szerint "Magyarország visszatért a nagyok közé", miközben az osztrákok kiábrándító teljesítményt nyújtottak, a 44 év után az Eb-n szereplő magyarok pedig teljesen megérdemelt győzelmet arattak. "Magyarország a főbejáraton tért vissza az európai futballba". Hasonló dicséreteket kaptunk a Mundo Deportivo-tól:
"Nagyszerű focival lepte meg a magyar válogatott az osztrákokat. Magyarország eddig az Eb kellemes meglepetése, pozitív csalódása."
- írják.

Az olasz Corriere dello Sport szerint a magyarok rendkívül bátor futballal győzték le az osztrák csapatot, amely a selejtezősorozatot többek között a svédek és az oroszok előtt veretlenül nyerte meg. A cikk szerzője Kleinheisler László lendületes játékát emelte ki, illetve - Szalai Stieber mellett - Király Gábort. Hozzáteszik, a magyarok ezzel a sikerrel karnyújtásnyira kerültek az álmuktól, azaz a továbbjutástól.

A francia L'Équipe szerint a magyarok meglepték Ausztriát. "Mindenki lehengerlő támadójátékot várt a selejtezőben kilenc győzelmet aratott, veretlen Ausztriától, de David Alabáék elhasaltak az erős magyar válogatottal szemben."
 


A Le Parisien már tovább is gondolta a győzelmet:
"Az álmok elérhetőek, egy szombati, Izland elleni győzelem Marseille-ben továbbjutást érhet a magyaroknak."
A Le Figaro az Eb első meglepetéséről ír: a napilap leszögezi, hogy előzőleg az osztrák válogatott volt a találkozó abszolút esélyese - sőt az Európa-bajnokság meglepetéscsapataként említették -, a magyarok viszont tökéletesen indították az Eb-t.

Természetesen az angol lapok is foglalkoznak a mérkőzéssel: "Magyarország őrületben, miután Szalai és Stieber góljával legyőzték a szomszédos Ausztriát." - írja a Daily Mail, a BBC pedig már az angol meglepetéscsapattal állította párhuzamba a magyar válogatottat:
"Egyre négyszázat fizet, ha Magyarország megnyeri az Eb-t. Vajon húznak egy Leicestert?"
Hozzáteszik: a West Bromwich Albion korábbi játékosa, a 37 éves Gera Zoltán nagy befolyással volt a játékra, neki volt a legtöbb szerelése a mezőnyben.

Az Eurosport.com szerint, bár "keveset vártak a magyaroktól, de tökéletesen játszottak és felborították a papírformát", Ausztria pedig ismét a torna negatív meglepetése lehet. Alaba vagy Arnautovic helyett a kivételesen játszó Kleinheisler lett a meccs kulcsembere - írták.

A Telegraph szerint a magyar gólok ledöbbentették a magasan rangsorolt osztrákokat, a Guardian Szalairól írva úgy fogalmaz: "Szalai visszatért a gólszerzéshez. Most fordult meg a szerencséje annak az embernek, aki a sikeres pótselejtező után vagy 200 embert hívott meg pálinkára."