Az amerikai kormány újabb szankciókkal sújtott oroszországi szereplőket

Az amerikai kormány újabb szankciókkal sújtott oroszországi szereplőket

Az elrendelt intézkedések 70 személy és szervezet esetében az orosz energiaszektor termelési és exportképességeit, az orosz fémipart, valamint a bányászati szektort érintik.

Az amerikai kormány újabb szankciókat hozott helyi idő szerint csütörtökön orosz állampolgárok és üzleti érdekeltségek ellen jórészt az ukrajnai háborúval összefüggésben, és részben a Wagner-csoport afrikai tevékenysége miatt.

A külügyminisztérium közleménye szerint

a tárca Oroszország Ukrajna ellen folytatott megalapozatlan katonai akciója miatt összesen 150 személlyel és szervezettel szemben döntött újabb büntetőintézkedésekről a pénzügyminisztériummal összhangban.

A szankciók pontosabb indoka a már életben lévő intézkedések megsértése és megkerülése, ami hozzájárul Oroszország képességének fenntartásához a háború folytatásához - áll a közleményben. Az elrendelt intézkedések 70 személy és szervezet esetében az orosz energiaszektor termelési és exportképességeit, az orosz fémipart, valamint a bányászati szektort érintik.

A külügyminisztérium szankcióinak célpontjai között szerepel az orosz hírszerzés egy tisztje, valamint egy grúz-orosz állampolgárságú üzletember, aki az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal együttműködve "hamis társadalmi és politikai befolyást fejtett ki" Georgiában orosz érdekeket követve.

Szintén szankcionáltak az orosz fegyvergyártásban és -javításban működő szervezeteket, és egy olyan személyt, aki segítséget nyújtott lőszerszállítások létrejöttében Észak-Koreából Oroszországba.

Az amerikai pénzügyminisztérium, a külügyi tárca szankcióihoz illeszkedve, mintegy 100 esetben döntött gazdasági lépésekről, ezek között vagyonon befagyasztásáról. Az intézkedések célpontjai között szerepel a Wagner orosz katonai magánvállalat egy tisztviselője, mert elősegítette a cég tevékenységét a Közép-Afrikai Köztársaságban. Az amerikai álláspont szerint a Wagner-csoport részt vett a július 30-i, alkotmányról szóló népszavazás lebonyolításában, ami aláássa a demokráciát az afrikai országban.

Az amerikai külügyminiszter közben kinevezte az Ukrajna gazdasági helyreállításáért felelős különleges megbízottat

Szintén csütörtökön Anthony Blinken külügyminiszter Ukrajna gazdasági helyreállításáért felelős különleges megbízottat nevezett ki. Penny Pritzker feladatai közé tartozik majd az egyeztetés az ukrán kormányzat, az Európai Unió és a G7-csoport képviselőivel, valamint nemzetközi pénzügyi intézményekkel és egyéb partnerekkel, köztük az amerikai vállalati szektorral Ukrajnai gazdasági megsegítésének módjairól.

(Címlapkép: Anthony Blinken amerikai külügyminiszter sajtóértekezletet tart a NATO nem hivatalos oslói külügyminiszteri találkozója után 2023. június 1-jén. MTI/EPA/NTB/Javad Parsa)