Az amerikai külügy jóváhagyta harci helikopterek eladását Lengyelországnak

Az amerikai külügy jóváhagyta harci helikopterek eladását Lengyelországnak

Washington döntése egy 12 milliárd dollárt érő csomagra vonatkozik, melybe különféle rakéták is beletartoznak.

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta 96 AH-64E típusú Apache harci helikopter eladását Lengyelországnak - jelentette be hétfő este Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

A tárcavezető az X közösségi oldalán számolt be a washingtoni döntésről, amelyet a Pentagon alá tartozó Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) is megerősített.

Blaszczak bejegyzésében a Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel kötött megállapodására hivatkozva megerősítette:

a beszerzendő harci eszközök lengyelországi szállításáig az amerikai hadsereg saját készleteiből bocsát Varsó rendelkezésére Apache helikoptereket.

A miniszter az MTI beszámolója szerint már korábban bejelentette: nyolc helikopterről van szó.

A PAP hírügynökség a DSCA közleményét idézte, mely szerint a 12 milliárd dollárt érő csomag keretében a helikopterekkel együtt rádiolokátorokat, 1844 AGM-114R2 Hellfire rakétát, 460 JAGM levegő-föld rakétát, valamint 508 Stinger légelhárító rakétát is szállítanak Lengyelországnak.

Lengyelország idén a bruttó hazai termék mintegy 4 százalékát szánja nemzetvédelemre. A hadsereg korszerűsítése keretében a többi között amerikai M1A1 Abrams harckocsikat, HIMARS rakétavetőket és Patriot légvédelmi rendszereket, valamint F-35-ös vadászrepülőgépeket is beszereznek.

(Címlapkép: Egy AH-64 Apache típusú katonai helikopter tüzel a dél-tajvani Pingtung megyében tartott hadgyakorlaton 2022. szeptember 7-én. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)