Az áradások után nyolc vármegyében és a főváros hét kerületében irtják a szúnyogokat

Az áradások után nyolc vármegyében és a főváros hét kerületében irtják a szúnyogokat

Az elmúlt hét meleg időjárása kedvezett a szúnyogok szaporodásának, ilyenkor a lárvák akár egy hét alatt képesek kifejlődni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatás alapján a szúnyogok irtásához, illetve gyérítéséhez használt járművekkel a Duna teljes magyarországi szakaszán találkozni lehet majd, azaz a Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyar településein, a fővárosban, valamint a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye áradásokkal érintett településein.

Átlagos években főként tavasz végén, nyár elején van szükség a csípőszúnyogok elleni erőteljes védekezésre a folyók áradása miatt. Idén a tavaszi áradások után a csapadékos nyár is sok munkát adott a szakembereknek, számos térségben visszatérően jelentős szúnyogártalommal kellett megküzdeni. Augusztus elején a Dráva, a Mura és a Rába folyón elhúzódó, jelentős áradás volt, míg a Duna mentén és a Sajó térségében kisebb kiterjedésű kiöntések keletkeztek. Az elmúlt hét meleg időjárása kedvezett a szúnyogok szaporodásának, ilyenkor a lárvák akár egy hét alatt képesek kifejlődni - ismertette az OKF.

Az elmúlt napokban biológiai lárvagyérítés zajlott a természetvédelmi oltalommal nem érintett ártéri helyeken, ezzel csökkentve a kifejlett szúnyogok utánpótlását. A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre ártalmatlan.

A tervezett beavatkozások időpontja és helyszíne nyomon követhető a katasztrófavédelem weboldalán - olvasható a közleményben.

(MTI)

Címlapkép: Környezetbarát biológiai szúnyogirtás Miskolc határában 2017. június 6. A földi biológiai irtás során a környezetbarát vegyszert, a szúnyoglárva tenyészőhelyén közvetlenül a rovarok élőhelyére permetezik, amely aztán a szúnyoglárva elpusztítását követően teljesen lebomlik, ezért a környezetet nem károsítja. Fotó: MTI/Vajda János