Az Economist értesülései szerint az Egyesült Államok magyar vezetőket is lehallgatott

Az Economist értesülései szerint az Egyesült Államok magyar vezetőket is lehallgatott

Egyre nagyobb a botrány, miután kiderült, az amerikai titkosszolgálatok a szövetségeseiket is megfigyelték.

Láthatóan egyre nagyobb botrány kerekedik az amerikai védelmi minisztériumból kiszivárgott titkos iratok miatt. Az Economist elemzésében azt írja, az amerikai titkosszolgálatok a nemcsak ukrán tábornokokat, hanem a szövetségeseiket is megfigyelték.

Az adatgyűjtések keretében izraeli és dél-koreai vezetőket, illetve az Atomenergia Ügynökség több tisztségviselői mellett magyar vezetőket is lehallgattak.

A tekintélyes brit hetilap szerint az iratok "SI-G" minősítéséből az is kikövetkeztethető, hogy

az információk nagyon kényes forrásból, akár telefonok lehallgatásából is származhatnak.

A kiszivárgott, érzékeny információkból kiderült például, hogy az ostrom alatt álló Bahmutnál mennyire kritikus az ukrán erők helyzete.

Az is nyilvánossá vált, hogy

az ukrán hadsereg 12 teljesen felszerelt dandárt állított fel az elmúlt fél évben, amelyből kilenc dandárt (mintegy 36-45 ezer katonát) teljes egészében a NATO képzett ki és szerelt fel.

Az ukrán vezetés eddig visszatartotta a szóban forgó dandárokat, mivel információk szerint Ukrajna hadserege ezekkel tervezi végrehajtani tavaszi hadjáratát.

(444)

(Címlapkép: Patrick Ryder, a légierő dandártábornoka, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatót tart Washingtonban 2023. március 21-én. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta)