Az eddigi legnagyobb, éleslövészettel egybekötött hadgyakorlatra készül Dél-Korea és az Egyesült Államok

Az eddigi legnagyobb, éleslövészettel egybekötött hadgyakorlatra készül Dél-Korea és az Egyesült Államok

A magas technológiai színvonalat képviselő hadi felszerelések felvonultatásával tervezett júniusi esemény hivatalosan a két ország közötti szövetség 70. évfordulójához kapcsolódik.

Eddigi legnagyobb, éleslövészettel egybekötött közös hadgyakorlatára készül Dél-Korea és az Egyesült Államok, miközben még nem fejezték a legutóbbit - jelentette be a dél-koreai védelmi minisztérium szerdai közleményében.

Az MTI azt írja,

a magas technológiai színvonalat képviselő hadi felszerelések felvonultatásával tervezett júniusi esemény hivatalosan a két ország közötti szövetség 70. évfordulójához kapcsolódik.

Dél-Korea és az Egyesült Államok ezen a héten zárja az elmúlt évek egyik legnagyobb közös gyakorlatát, amire Észak-Korea azzal a fenyegetéssel válaszolt, hogy "a Csendes-óceánt lőtérré változtatja". Hadserege különböző katonai műveleteket hajtott végre, egy rakétakilövéssel például támadásra adott válaszlépést szimulált, legutóbb pedig hadászati manőverező robotrepülőgépet bocsátott fel.

A dél-koreai-amerikai közös gyakorlatok jelentőségét Donald Trump volt amerikai elnök idején szándékosan csökkentették, mivel azt remélték, hogy ezzel megkönnyítik a nukleáris leszerelésről folytatott tárgyalásokat Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. A megbeszélések azonban nem hoztak konkrét eredményt, mi több, Észak-Korea nukleáris arzenálja bővült.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea januárban jelentette be, hogy fokozni akarja közös hadgyakorlatait. Japánt az elmúlt hónapokban szintén bevonták néhány alkalommal. A dél-koreai elnök és a japán kormányfő az elmúlt napokban biztonsági együttműködésük szorosabbra fűzésében állapodott meg.

Phenjan évek óta az országa elleni invázió és nukleáris háború előjátékának véli a közös gyakorlatokat.

(Címlapkép: Az amerikai hadsereg 2. gyaloghadosztályának katonái a Kjonggi tartománybeli Pocseonban tartott közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlaton 2023. március 22-én. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)