Az emberi jogi bíróság kimondta: nincs joga a mesterséges halálhoz Karsai Dánielnek

Az emberi jogi bíróság kimondta: nincs joga a mesterséges halálhoz Karsai Dánielnek

A gyógyíthatatlan betegséggel küszködő alkotmányjogász méltósággal venne búcsút életétől, de nemcsak a hazai törvények, még az EJEB is megtagadja tőle az eutanáziát.

Nincs joga az orvosok által előidézett mesterséges halálhoz a gyógyíthatatlan ALS betegséggel élő Karsai Dániel alkotmányjogásznak - közölte a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön.

Ismeretes, Dr. Karsai Dániel azt szeretné elérni, hogy ha állapota már elfogadhatatlanná válik, méltósággal fejezhesse be életét, mert a magyar szabályozás az eutanázia minden formáját tiltja.

Az Európa Tanács felügyelete mellett működő bíróság hat szavazattal, egy ellenében úgy ítélte meg, hogy nem sérültek a panaszos emberi jogai az Emberi Jogok Európai Egyezményében a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog, valamint a megkülönböztetés tilalmáról szereplő rendelkezésekkel összefüggésben.

A megfelelő szabályozás bevezetése helyett inkább teljesen elvetik az eutanáziát

A strasbourgi bírák úgy foglaltak állást, hogy Magyarország biztosította a palliatív ellátást Karsai Dániel számára, a meghallgatott szakértői bizonyítékok szerint pedig az ilyen ellátásban rendelkezésre álló lehetőségek általában enyhülést nyújtanak a kérelmező helyzetében lévő betegek számára, és lehetővé tudják tenni a békés elhalálozást. Karsai Dániel nem állította, hogy ez az ellátás elérhetetlen lenne számára - tették hozzá.

Kiemelték, hogy a kérelmező esetében az esetleges hibáknak széles körű társadalmi következményeik és kockázataik lehetnek, és az orvosok által elősegített halál visszaélések kockázatát hordozza magában. Noha tendencia mutatkozik a törvényi engedélyezésre, az Európa Tanács tagállamainak többsége továbbra is tiltja az elhalálozás orvosi elősegítését és az eutanáziát - írták.

Az orvosilag segített öngyilkosság büntetőjogi tilalma, valamint annak alkalmazása azokra, akik esetlegesen egy, az aktív eutanáziát lehetővé tevő országban végzik el a beavatkozást, nem aránytalan, és nem sérti az emberi jogokat

- vélték.

Közölték azt is, hogy a megfelelő jogi intézkedések szükségességét folyamatosan felül kell vizsgálni, figyelembe véve az orvosetikai szabályokat, az egészségügy területének fejlődését és a társadalmi változásokat.

Karsai nem adja fel

Az eutanáziáért küzdő alkotmányjogász reagált a strasbourgi döntésre, és Facebookon azt írta:

A Bíróság elutasította a beadványomat. Ez nagy csalódás. Most higgadtan többször el fogjuk olvasni a döntést a kollégáimmal. Azután beadjuk a Nagykamara eljárása iránti kérelmünket, melyre három hónapunk van.

"Senki ne aggódjon, megyünk tovább!" - jelentette ki Karsai Dániel.

(Címlapkép: Karsai Dániel - Facebook)