Megtagadták a belépést a zaporizzsjai atomerőmű egy részébe az ENSZ atomenergiai szervezetének

Megtagadták a belépést a zaporizzsjai atomerőmű egy részébe az ENSZ atomenergiai szervezetének

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének szakértői most először nem kaptak hozzáférést egy leállt egység reaktorcsarnokához, épp ahhoz, ahol a reaktormag és a kiégett fűtőegység található.

Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) ellenőrei számára megtagadták a belépést az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai, zaporizzsjai atomerőmű egyes részeibe, továbbá a létesítmény 2024-es karbantartási tervét sem kapták még meg - közölte a bécsi székhelyű NAÜ főigazgatója, Rafael Grossi.

Az erőmű felügyelői két hete nem léphetnek be az első, a második és a hatodik reaktor főcsarnokába

- jelentette ki Grossi az ügynökség honlapján olvasható közlemény szerint.

"Ez az első alkalom, hogy a NAÜ szakértői nem kaptak hozzáférést egy leállt egység reaktorcsarnokához" - mondta Grossi, hozzátéve: "itt található a reaktormag és a kiégett fűtőegység. A csapat továbbra is kérni fogja a hozzáférést."

A délkelet-ukrajnai erőmű turbinacsarnokaiba is korlátozták az ellenőrök belépését - emelte ki Grossi.

Aláhúzta: az erőmű üzemeltetői lépéseket tettek annak érdekében, hogy biztosítsák a létesítmény tartalék áramellátását arra az esetre, ha a fő külső vezeték nem használható, mint ahogy már többször előfordult.

A fő áramforrás elvesztése aggodalomra adott okot, mivel az erőműnek áramra van szüksége a reaktorok hűtéséhez, még akkor is, ha leállítják azokat. Grossi azt is közölte, hogy a NAÜ már igényelte a 2024-es karbantartási ütemtervet az erőmű üzemeltetőitől, azonban ezt még nem nyújtották be.

A NAÜ vezetője az Ukrajna elleni orosz háború közel két évvel ezelőtti kezdete óta háromszor személyesen is járt az üzemben. Számos alkalommal felszólította a feleket, hogy vessenek véget a harcoknak a létesítmény környékén annak érdekében, hogy elkerüljék a katasztrófát.

Az ENSZ-illetékes közölte, hogy a NAÜ munkatársai figyelemmel kísérik a biztonsági előírások betartását Ukrajna másik három működő atomerőművében is.

A zaporizzsjai üzemet a háború kitörését követő napokban foglalták el az orosz erők. Mindkét fél rendszeresen a másikat vádolja az üzem körüli tüzérségi támadások miatt. A zaporizzsjai Európa legnagyobb atomerőműve, bár hat reaktora jelenleg nem termel áramot.

Petro Kotyin, az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat elnöke csütörtökön a Telegram közösségi oldalon azt írta: feltételezése szerint Oroszország igyekszik titokban tartani a nemzetközi megfigyelők előtt, hogy pontosan mi folyik az erőműben. Hozzátette, hogy Ukrajna atombiztonsága csak akkor garantálható, ha az orosz erők elhagyják a nukleáris létesítményt és környékét.

(Címlapkép: Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója (k) szemügyre vesz egy hűtővezetéket az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőműben, a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2023. június 15-én. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)