Az ENSZ főtitkára szerint megvalósítható az atomfegyverek nélküli világ

Az ENSZ főtitkára szerint megvalósítható az atomfegyverek nélküli világ

A Japánban, Hirosimában zajló G7-csúcs fő témáját a "nukleáris fegyverek nélküli világ megvalósítása" jelenti.

Megvalósítható az atomfegyverek nélküli világ António Guterres ENSZ-főtitkár szerint, aki a Kyodo japán hírügynökségnek adott interjút szombaton a világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) hirosimai csúcstalálkozója alkalmával - számol be az MTI.

Kisida Fumio japán miniszterelnök a "nukleáris fegyverek nélküli világ megvalósítását" tette a csúcstalálkozó fő témájává, és G7-es partnereivel együtt pénteken felkeresték a hirosimai Béke Emlékmúzeumot, ahol találkoztak a második világháború végnapjaiban végrehajtott amerikai atombomba-támadás egyik túlélőjével.

A G7-ek tagja három nukleáris fegyverekkel rendelkező országként az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország, valamint Kanada, Németország, Olaszország és Japán, amelyek nukleáris védőernyő alatt állnak.

Bár Guterres elismerte a G7-országcsoport és Kína közötti különbségeket az emberi jogok és más kérdések tekintetében, ugyanakkor "aktív párbeszédre és együttműködésre" szólította fel a feleket az éghajlatváltozás és a fenntartható fejlődés terén.

"Nagyon fontosnak tartom, hogy elkerüljük a világ kettéosztását, és nagyon fontos, hogy hidakat teremtsünk a komoly tárgyalásokhoz"

- húzta alá Guterres.

A főtitkár üdvözölte az atomtámadások túlélőinek bátorságát, és hangsúlyozta: korábbi hirosimai látogatásai során "mélyen meghatotta ellenálló képességük, bátorságuk és hangjuk".

"A világon mindenkinek úgy kell tekintenie rájuk, mint alapvető indokra, hogy a nukleáris leszerelést prioritásként kezeljük"

- mondta az ENSZ-főtitkára, aki az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban megjegyezte: úgy érzi, hogy még nincs a láthatáron a béke, és továbbra is mindent meg kell tenni a háború hatásainak minimalizálásáért.

Címlapkép: Akshata Murty, a brit miniszterelnök, Jill Biden, az amerikai elnök, Kisida Juko, a japán miniszterelnök, Britta Ernst, a német kancellár felesége és Heiko von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének férje (b-j) megkoszorúzza a Hirosima elleni amerikai atomtámadás áldozatainak emlékére az Atombomba-kupola körül létesített hirosimai Béke Emlékparkban álló emlékművet a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának első napján, 2023. május 19-én. (MTI/EPA pool/Franck Robichon)