Az EP megszavazta a közös uniós védelmi beszerzéseket lehetővé tevő jogszabályt

Az EP megszavazta a közös uniós védelmi beszerzéseket lehetővé tevő jogszabályt

A beszerzéseket szolgáló eszköz finanszírozására 300 millió eurós költségvetés áll rendelkezésre.

Az európai parlamenti képviselők keddi strasbourgi plenáris ülésükön megszavazták az európai védelmi ipar közös beszerzések révén történő megerősítéséről szóló uniós jogszabálytervezetet, írja az MTI.

A szabályozás segíteni fogja a tagállamokat abban, hogy "önkéntes és együttműködésen alapuló módon" fedezzék a legsürgősebb és legfontosabb védelmi szükségleteiket, amelyeket a hadászati termékek Ukrajnának történő átadása növelt meg

- áll az uniós képviselőtestület sajtóközleményében.

A beszerzéseket szolgáló eszköz finanszírozására 300 millió eurós költségvetés áll rendelkezésre, és a közös beszerzésekben legalább három tagállamnak kell részt vennie.

A jogszabály szerint a beszerzésekhez kötődő vállalkozóknak és alvállalkozóknak az EU-ban vagy valamely társult országban kell székhelyet alapítaniuk, és nem lehetnek nem társult harmadik ország vagy szervezet ellenőrzése alatt.

Az EU-ból vagy társult országokból származó alkatrészek költsége nem lehet alacsonyabb a végső termék becsült értékének 65 százalékánál.

Az egyes beszerzésekhez nyújtott uniós pénzügyi hozzájárulás felső határa konzorciumonként a közös beszerzési megállapodás becsült értékének 15 százaléka lesz. Ez a küszöb azonban 20 százalékig is emelhető, ha Ukrajna vagy Moldova is részesül a hadiipari termékekből, illetve abban az esetben, ha a szerződés becsült értékének legalább 15 százalékát kis- és középvállalkozások vagy közepes piaci tőkeértékű vállalkozások kapják.

A jogszabálytervezet végső elfogadásához az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács jóváhagyására is szükség van.

(Címlapkép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (k) aláír egy ukrán zászlót, amikor látogatást tesz az ukrán állami határőrség kirendelt biztonsági és ellátmányi egységénél a Kijevi területen 2023. szeptember 7-én. MTI/AP/Pool/AFP/Brendan Smilaowski)