Az EU döntött, magasabb vámtarifákkal sújtja az orosz és fehérorosz gabonatermékeket

Az EU döntött, magasabb vámtarifákkal sújtja az orosz és fehérorosz gabonatermékeket

Az uniós rendelet július 1-jén lép hatályba.

Az Európai Unió Tanácsa rendeletet fogadott el azzal a céllal, hogy tiltó vámokat vessen ki az Oroszországból és Fehéroroszországból importált gabonatermékekre; az intézkedés olyan mértékben növeli a gabonafélékre, olajos magvakra és az azokból származó termékekre kivetett vámokat, hogy gyakorlatilag leállítja e termékek uniós behozatalát a két országból - tájékoztatott az uniós tanács csütörtökön az MTI szemléje szerint.

Az új vámok megakadályozzák az EU gabonapiacának destabilizálását, megállítják az Ukrajna területén jogtalanul eltulajdonított gabona orosz exportját, és megakadályozzák, hogy Oroszország az EU-ba irányuló gabonaexportból származó bevételeket Ukrajna elleni háborújának finanszírozására fordítsa

- írták.

Az intézkedések az Oroszországból és a Fehéroroszországból származó vagy onnan közvetlenül vagy közvetve az EU-ba exportált termékekre vonatkoznak. Nem érintik a két országból más országokba irányuló, az EU-n keresztül történő tranzitot - tájékoztattak.

A tanácsi közlemény az intézkedés meghozatalának okai között említette, hogy az Oroszországból származó gabonatermékek uniós behozatala jelentősen megnőtt az ukrajnai háború 2022. február 24-i kezdete óta. "Bizonyíték van továbbá arra, hogy Oroszország jogellenesen, nagy mennyiségű gabonaterméket sajátít el Ukrajna megszállt területein, és azokat állítólagosan orosz termékként exportálja" - jelezte a testület. Közölték továbbá, fennáll annak lehetősége, hogy Oroszország jelentős mennyiségű szállítást irányíthat az unióba, és ezek hirtelen beáramlása zavart okozna az uniós piacon.

A rendelet július 1-jén lép hatályba.

(Címlapkép: Az orosz védelmi minisztérium által riportereknek szervezett túrán készített képen búzát aratnak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen fekvő Melitopol környékén 2022. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)