Az FBI szerint az amerikaiak elleni terrortámadás veszélye "teljesen más szintre került"

Az FBI szerint az amerikaiak elleni terrortámadás veszélye "teljesen más szintre került"

A Fehér Ház pedig vitatja, hogy az izraeli hadsereg népirtásért lenne felelős.

Az amerikaiak elleni belföldi terrortámadás veszélye teljesen másra szintre jutott a Közel-Keleten kirobbant konfliktus miatt - jelentette ki a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója kedden a Kongresszus előtti meghallgatásán.

Christopher Wray a Szenátus belbiztonsági bizottságának ülésén az MTI szerint úgy fogalmazott, hogy a

"terrorizmus fenyegetése 2023-as év egészében magas volt, de a Közel-Keleten zajló háború egy az amerikaiak ellen az Egyesült Államokban elkövetett támadás veszélyét teljesen más szintre emelte".

Az igazgató a legközvetlenebb veszélynek azt nevezte, hogy egyes személyek, vagy kisebb csoportok "ihletet" kapnak az események nyomán amerikaiak ellen végrehajtott támadáshoz, "ide értve belföldi erőszakos szélsőségeseket, akik külföldi terrorszervezetektől merítve a példát muszlimokat és zsidókat egyaránt célba vehetnek".

Szintén kedden a Fehér Ház kommunikációs koordinátora sajtótájékoztatón vitatta, hogy az izraeli hadsereg népirtásért lenne felelős. John Kirby elismerte, hogy az izraeli támadásoknak vannak civil áldozatai, de hozzátette, hogy "ártatlanok meggyilkolása nem célja az izraeli katonaságnak". Egyben "teljes tragédiának" nevezte a Gázai övezetben fekvő menekülttábort ért támadást, és azt ígérte, hogy az Egyesült Államok mindent elkövet annak érdekében, hogy az izraeli hatóságok figyelmét felhívja az emberi élet tiszteletének fontosságára, és a civil áldozatok számának korlátozására. Megjegyezte azt is, hogy az izraeliek azt a Hamászt és annak vezetőit veszik célba, amely barbár módon támadta meg országukat október 7-én.

A menekülttábort ért találattal kapcsolatban a Pat Rycer, a Pentagon szóvivője úgy fogalmazott, hogy

"a Hamásszal ellentétben az izraeli hadsereg akarattal nem vesz célba civileket".

Ismeretes, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos, meglepetésszerű támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások pedig több mint 8300 palesztin halálát okozták a Gázában.

(Címlapkép: Izraeli légitámadásban lerombolt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat palesztin menekülttáborban 2023. október 31-én. MTI/AP)