Az iszlamista terrorfenyegetés fokozódására figyelmeztetnek az EU-ban a gázai háború miatt

Az iszlamista terrorfenyegetés fokozódására figyelmeztetnek az EU-ban a gázai háború miatt

Az izraeli-palesztin konfliktus hatása hozzánk is elér egy uniós biztos szerint.

Az Európai Unióban a gázai háború miatt megnövekedett a terrorveszély - jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos kedden Brüsszelben.

"Az Izrael és a Hamász közötti háború és az általa okozott megosztottság miatt a közelgő ünnepi szezonban hatalmas a terrortámadások kockázata az EU-ban. Nemrégiben Párizsban is bekövetkezett, de sajnos korábban is tapasztaltunk már ilyet"

- hangoztatta a biztos az EU-tagállamok belügyminisztereinek tanácskozására érkezve.

Johansson az MTI beszámolója szerint bejelentette, hogy az EU további 30 millió eurót bocsát rendelkezésre a veszélyeztetett zónák, különösen az imahelyek biztonságának megerősítésére.

Nancy Faeser német belügyminiszter szerint a szombati párizsi terrortámadás is bizonyíték arra, hogy mennyire közvetlen és súlyos az iszlamista terrorfenyegetés az EU-ban. Mint fogalmazott, ezt a helyzetet a gázai háború és a Hamász terrorja okozza.

"Nagy a veszélye annak, hogy az iszlamista elkövetők még szélsőségesebbé válnak"

- hívta fel a figyelmet.

Faeser hangsúlyozta, hogy különösen nagy figyelmet kell fordítani az iszlamista fenyegetésekre, és a szomszédos országokkal együttműködve kell küzdeni az iszlamista propaganda ellen.

(Címlapkép: Az izraeli Ofer katonai börtönből kiszabadult palesztin rabok érkeznek a Nemzetközi Vöröskereszt buszával a ciszjordániai Rámalláhba 2023. december 1-re virradóan, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet és Izrael között november 24-én létrejött tűzszünet lejártakor. MTI/EPA/Alaa Badarneh)