Az izraeli hadsereg nem áll meg, Rafah felé folytatja az előrenyomulást

Az izraeli hadsereg nem áll meg, Rafah felé folytatja az előrenyomulást

A Gázai övezet 2,3 millió lakosának több mint fele menekült a harcok elől Rafah és környékére, ahol rengetegen sátrakban élnek.

Az izraeli hadsereg (IDF) a gázai Hán-Júniszban elért katonai sikerei lehetővé teszik az egyiptomi határon található Rafah felé történő előrenyomulást – jelentette be az izraeli védelmi miniszter csütörtökön az MTI szerint.

Teljesítjük hán-júniszi küldetésünket, eljutunk Rafah-ba is, ahol szintén megsemmisítjük a terroristákat

– szögezte le Joáv Galant.

Mindeközben helyszíni beszámolók szerint tovább folynak a harcok Hán Júniszban és térségében, illetve ismét összecsapásokat jelentettek az övezet északi részéből is.

Hán-Júniszban élők a sajtónak azt mondták, az IDF „a levegőből, a szárazföldről és a tenger felől is” támadja a várost. Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió azt közölte, Gázából csütörtökön rakétákkal és aknavetőkkel lőtték Izrael déli részét. Az IDF egy hete indított offenzívát az övezet déli része legnagyobb városának számító Hán-Júnisz ellen, ahol állítása szerint a harcok során sikeresen felszámolta az övezetet irányító Hamász terrorszervezet csoportjait.

A Gázai övezet 2,3 millió lakosának több mint fele menekült a harcok elől Rafah és környékére, ahol rengetegen sátrakban élnek.

Ugyanakkor folynak a tűzszünetet célzó tárgyalások a felek között, katari és egyiptomi közvetítők pedig azt remélik, a Hamász kedvező választ ad majd a múlt héten izraeli és amerikai tisztségviselők által kidolgozott ajánlatra.

Egy palesztin tisztségviselő a sajtónak azt mondta, a tervezett tűzszünet első szakasza 40 napig tartana, ez alatt a Hamász elengedné az október óta fogva tartott izraeli túszokat, egy későbbi szakaszban pedig visszaadná a meghalt túszok és izraeli katonák holttesteit.

A Hamász csütörtökön mindössze annyit közölt, „tanulmányozza” a javaslatot. Ugyancsak csütörtökön palesztin biztonsági források azt közölték, hogy az izraeli hadsereg 114, a Gázai övezetben elfogott palesztint adott át palesztin hatóságoknak az övezet déli részén lévő, izraeli ellenőrzés alá tartozó Kerem Salom-i határátkelőnél.

A Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt támadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A Hamász Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására. A gázai fegyveres konfliktus palesztin halottainak száma – a hivatalos palesztin számítások szerint – meghaladja a 27 ezret.

(Címlapkép: Palesztin civilek hagyják el a Gázai övezetben levő Hán-Júniszt 2024. január 27-én, miután az izraeli hadsereg felszólította a város melletti menekülttábor lakóit, hogy a hadműveletek miatt távozzanak az övezet legdélibb városába, Rafahba. MTI/EPA/Mohamed Szaber)