Az izraeli hadsereg napi szünetet hirdetett a Gázai övezet déli részén humanitárius okokból

Az izraeli hadsereg napi szünetet hirdetett a Gázai övezet déli részén humanitárius okokból

A döntést az ENSZ-szel és más szervezetekkel folytatott megbeszéléseket követően a "Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyek mennyiségének növelésére" irányuló erőfeszítések részeként hozták meg.

Az izraeli hadsereg vasárnap bejelentette, hogy napi "taktikai szünetet" tart a Gázai övezet déli részén, hogy "növelje a palesztin területre érkező humanitárius segélyek mennyiségét", írja az MTI.

A katonai tevékenységben humanitárius okokból helyi taktikai szünetet tartanak minden nap 8 órától 19 óráig (helyi idő szerint) további értesítésig az izraeli Kerem Salom átkelőhelytől a Szalah al-Din útig terjedően, és tovább északra

- áll a hadsereg közleményében.

A tájékoztatás szerint a döntést az ENSZ-szel és más szervezetekkel folytatott megbeszéléseket követően a "Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyek mennyiségének növelésére" irányuló erőfeszítések részeként hozták meg.

Közben meghiúsulni látszanak a tűzszünetre vonatkozó remények Izrael és a Hamász között

A döntés egy olyan időszakban született, amikor a tűzszünetre vonatkozó remények diplomáciai fronton meghiúsulni látszanak Izrael és a Hamász szélsőséges palesztin szervezet ellentmondásos követelései miatt, amelyek kevés esélyt hagynak arra, hogy a Joe Biden amerikai elnök által május végén bejelentett terv megvalósuljon.

Szombaton az izraeli hadsereg nyolc katona halálát jelentette be a Gázai övezetben, ahol több mint nyolc hónapja dúl a háború Izrael és a Hamász között.

(Címlapkép: Palesztin nők és gyerekek gyalogolnak lakhatatlanná tett házak romjai között a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsebalíjában 2024. május 31-én. MTI/AP/Enasz Rami)