Az izraeli parlament elfogadta a külföldi televíziós csatornák betiltását lehetővé tevő törvényt

Az izraeli parlament elfogadta a külföldi televíziós csatornák betiltását lehetővé tevő törvényt

A törvényalkotás célja az volt, hogy hatékony és gyors eszközt hozzanak létre az azok elleni fellépésre, akik a sajtószabadságot arra használják, hogy sértsék Izrael biztonságát, jelentette ki a hírközlési miniszter.

Az izraeli parlament, a kneszet hétfőn elfogadta az "országnak ártó" külföldi televíziós csatornák betiltását engedélyező törvényt.

A kneszet második és harmadik, végső olvasatában elfogadott jogszabály szerint

Ha a miniszterelnök meg van győződve arról, hogy egy külföldi tévécsatorna árt az országnak, akkor a hírközlési miniszter felléphet vele szemben

Ennek további előfeltétele legalább egy biztonsági vélemény kézhezvétele és a kormány vagy a kabinet jóváhagyása.

Ebben az esetben a hírközlési miniszter rendeletekkel többek között bezárathatja a csatorna izraeli irodáit, elkobozhatja a műsorszóró berendezéseket, megakadályozhatja a csatorna riportjainak sugárzását, a csatornát eltávolíthatja a kábel- és műholdtársaságoktól, blokkolhatja weboldalát és médiafelületeit.

„Hatékony és gyors eszközt hoztunk a fellépésre azok ellen, akik a sajtószabadságot arra használják, hogy sértsék Izrael biztonságát” – olvasható Slomó Karai hírközlésügyi miniszter közleményében.

„Az al-Dzsazíra ártott Izrael biztonságának, aktívan részt vett az október 7-i mészárlásban, és az IDF (izraeli hadsereg) katonái ellen uszított” – írta Benjámin Netanjahu a törvény elfogadása után a közösségi médiában.

Hozzátette:

Ideje eltávolítani a Hamász sófárját országunkból. Az al-Dzsazíra terrorcsatorna többé nem sugároz Izraelből.

„Az új törvénynek megfelelően haladéktalanul el akarok járni a csatorna tevékenységének leállítása érdekében. Üdvözlöm a Slomó Karai kommunikációs miniszter benyújtotta, és a koalíciós pártok támogatásával elfogadott törvényt” – írta a miniszterelnök.

Az Egyesült Államok vezetése kevésbé üdvözölte az új izraeli jogszabályt, és azt, hogy Izrael blokkolni kívánja az al-Dzsazírát. A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre úgy fogalmazott, hogy amennyiben Izrael ezt fontolgatja, az aggasztó lépés. "Hiszünk a sajtószabadságban és rendkívül fontosnak tekintjük azt" - mondta Jean-Pierre, és hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben minden médiával kapcsolatban azonos az amerikai álláspont.

(MTI)

(Címlapkép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszél a tel-avivi Kiria katonai támaszponton tartott kabinetülésen 2023. december 31-én. MTI/EPA pool/Abir Szultan)