Az önkényuralmi jelképek betiltásáról fogadott el a svájci parlament határozatot

Az önkényuralmi jelképek betiltásáról fogadott el a svájci parlament határozatot

Abban viszont semleges marad az államszövetség, hogy nem csatlakozik a szankciókat érvényre juttató amerikai munkacsoporthoz.

Az önkényuralmi jelképek betiltásáról fogadott el határozatot szerdán a svájci parlament alsóháza, a Nemzeti Tanács - számol be az MTI.

A szóban forgó határozatot 133 igen szavazattal, 38 ellenében fogadták el, miután a felsőház már decemberben jóváhagyta azt.

A képviselők 132:40 arányban külön határozatban azt is megszavazták, hogy a kormány ajánlásának megfelelően szakaszosan vezetik be az intézkedéseket.

Eszerint elsőként az egykori náci Németország jelképeit tiltják be. Ez a konkrét jelképeken kívül magába foglalja a velük kapcsolatos gesztusok és üdvözlések, a szóbeli megnyilvánulások, valamint a zászlók használatát is. További önkényuralmi jelképek betiltását pedig a későbbiekben veszik majd napirendre.

Emlékeztettek, a történelmileg semleges Svájcra az utóbbi időben jelentős nyomás helyeződött azzal kapcsolatban, hogy kövesse azon nyugat- és kelet-európai országok példáját, amelyek teljes körűen betiltották a náci jelképeket.

De van, amiben Svájc megmarad függetlennek

A svájci parlament alsóháza szerdán azt elutasította, hogy az ország csatlakozzon az Oroszország elleni gazdasági szankciók kikényszerítéséért felelős amerikai munkacsoporthoz.

A törvényhozás alsóházában 101 képviselő utasította el 80 támogató szavazat ellenében azt az előterjesztést, amelyik az ország csatlakozását irányozta volna elő a Orosz Elit, Megbízottjaik és Oligarchák (Russian Elites, Proxies and Oligarchs, REPO) nevű különleges munkacsoporthoz, melyet 2022-ben hozott létre az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, az Európai Unió, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és Nagy-Britannia.

Tették ezt abból a célból, hogy befagyasszák, illetve elkobozzák olyan magán-, illetve jogi személyek vagyonát, akik vagy amelyek szankciós listára kerültek az Ukrajna elleni orosz agresszióval összefüggésben.

A svájci kormány azt javasolta a törvényhozásnak, hogy az ország ne csatlakozzon a munkacsoporthoz, arra hivatkozva, hogy Svájc már így is kiterjedt együttműködést folytat a résztvevő országokkal.

Beat Jans svájci igazságügyi miniszter szerint az egyre megosztottabb világban Svájcnak érdekében áll bizonyos fokú függetlenséget fenntartania nemzetközi kapcsolataiban.

"Egy ilyen álláspont előnyét például az ukrajnai békecsúcs is mutatja, amelyet Svájc szeretne és meg is fog tartani"

- tette hozzá Jans.

Svájc még a múlt héten jelentette be, hogy kétnapos, magas szintű konferenciát készül tartani június közepén az ukrajnai békés rendezés reményében.

(Címlapkép: Pixabay)