Az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka elmondta, mi lesz a legfőbb feladata

Az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka elmondta, mi lesz a legfőbb feladata

A frissen kinevezett Olekszandr Szirszkij úgy látja, a háborús győzelem egyik jövőbeli feltételének az új technikai megoldások, elsősorban a drónok és a modern elektronikus hadviselési rendszerek alkalmazása.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka szerint egyik legégetőbb feladata az összes ukrán katonai parancsnoki és irányító szerv, alakulat és egység műveleteinek világos és részletes megtervezése, figyelembe véve a fronton szolgálók igényeit a nemzetközi partnerektől származó legújabb fegyverekre.

A katonai vezető - aki eddig a szárazföldi erők parancsnoki tisztét töltötte be -, pénteki Telegram-bejegyzésében ismertette új feladatait.

Kiemelte, hogy változatlanul elsőrendű feladat a harci egységek számára szükséges dolgok gyors és hatékony szétosztása és kiszállítása hozzájuk.

Szerinte a parancsnokság feladata minden szinten, hogy "kivétel nélkül ismerje a front minden igényét és irányítása alatt tartsa a helyzetet az egyes szektorokban".

Szirszkij szerint a katonai parancsnoki és ellenőrző szervek személyi állományának képzettsége meghatározó a katonai műveletek kidolgozása és sikeres végrehajtása szempontjából. Az ukrán hadsereg fő értékének a katonák életét és egészségét nevezte. Ezért szerinte most minden eddiginél fontosabb "az egyensúly fenntartása a harci feladatok végrehajtása és az alakulatok személyi állományának helyreállítása között elsősorban a katonák képzésének javításával".

Az MTI azt írja, a főparancsnok a háborús győzelem egyik jövőbeli feltételének nevezte az új technikai megoldások, elsősorban a drónok és a modern elektronikus hadviselési rendszerek alkalmazását.

"Természetesen a megbízható hátország is a háború általános sikerének egyik fő összetevője" - zárta bejegyzését Szirszkij.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön menesztette Valerij Zaluzsnijt a főparancsnoki posztról, akinek a helyére Szirszkijt nevezte ki. Az államfő felsorolta, hogy Szirszkij kinevezése után milyen változások várhatók az ukrán fegyveres erőkben, a legfontosabbaknak a logisztikai problémák megoldását és a hatékony rotációs rendszer kiépítését nevezte.

(Címlapkép: Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka (b) és Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy kijevi ünnepségen 2024. február 9-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda)