Az ukránok a terrorizmus nemzetközi támogatójának nyilvánították az OTP-t

Az ukránok a terrorizmus nemzetközi támogatójának nyilvánították az OTP-t

Ezzel a magyar bank a 24. olyan intézmény, amelyet a kijevi Nemzeti Korrupció-megelőzési Ügynökség felvett a „háború nemzetközi támogatóinak” sorába.

Az ukrán Nemzeti Korrupció-megelőzési Ügynökség (NAZK) a háború nemzetközi támogatójának minősítette az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bankot (OTP) május 4-én - idézi a Népszava a szervezet közleményét.

Döntését a NAZK azzal indokolta, hogy az OTP tovább folytatja ténykedését Oroszországban, valamint betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot.

Emlékeztetnek, hogy az OTP nem csupán Magyarország, hanem Közép-Európa legnagyobb bankja, és Oroszország 50 legnagyobb pénzintézete közt is ott van, ahol több mint 2,2 millió ügyfelet szolgálnak ki.

Mindez pedig kiemeli a szerepét a nyugati szankciókkal küzdő és azokat kijátszani próbáló orosz gazdaságban, főleg, hogy a nyereségéből „kolosszális” összeget fizetett be az agresszor Oroszország költségvetésébe

- írták.

A kijevi vezetés felrótta a magyar pénzintézetnek, hogy sajtóhírek szerint kedvezményes hitelnyújtási feltételeket biztosít az orosz hadsereg tagjainak, ideértve a törlesztések halasztásának lehetőségét. Ezzel egyértelmű bizonyosságot nyert, hogy az OTP csoport oroszországi pénzügyi műveleteinek folytatásával támogatja és szponzorálja a „terrorizmust”.

Az OTP Bank a 24. olyan intézmény, amelyet a NAZK felvett a „háború nemzetközi támogatóinak” sorába - jelezték a közleményben.

Frissítés: Az OTP jelenleg nem tudja végrehajtani az oroszországi kivonulását

Időközben az OTP ismertette állásfoglalását lapunknak a témával kapcsolatban. Azt írják:

"A magyar pénzintézet oroszországi piaci részesedése elenyésző, mindössze 0,17 százalék. (Összehasonlításképpen a magyarországi részesedés 35-40 százalék körül mozog.) Az OTP a háború kitörése óta minden stratégiai opciót mérlegel az orosz leánybank jövőjével kapcsolatban, ezek között vizsgáljuk a bank eladásának lehetőségét is.

Ennek érdekében felkértük a Rothschild befektetési bank és pénzügyi szolgáltató vállalatot az eladás előkészítésére, ám nem sokkal ezután az orosz elnök rendeletben tiltotta meg a külföldi érdekeltségű bankok tulajdonoscseréjét. Emiatt az OTP jelenleg nem tudja végrehajtani az oroszországi kivonulást. Rendezetlenül hátrahagyni egy bankot pedig egy nagyösszegű adományként ér fel az orosz gazdaság számára, ami több szempontból sem vállalható opció" - fogalmaz a bank.

Címlapkép: Az OTP Bank Nyrt., Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankjának fiókja a Lurdy Házban, a főváros IX. kerületében, a Könyves Kálmán körúton. (MTVA/Bizományosi: Róka László)