Az UNICEF szerint magyarországnyi gyerek szorul humanitárius segélyekre a polgárháborús Jemenben

Az UNICEF szerint magyarországnyi gyerek szorul humanitárius segélyekre a polgárháborús Jemenben

Mintegy 2,2 millió jemeni gyerek alultáplált, a helyzet pedig azonnali beavatkozás nélkül tovább súlyosbodhat.

Tizenegymillió gyerek szorul humanitárius segélyekre a polgárháború sújtotta Jemenben az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) pénteki bejelentése szerint.

A szervezet arra figyelmeztetett, hogy mintegy 2,2 millió jemeni gyerek alultáplált, a helyzet pedig azonnali beavatkozás nélkül tovább súlyosbodhat, írja az MTI.

Az alultápláltság már több mint 450 ezer gyerek esetében öltött életveszélyes méreteket, nekik sürgős segítségre van szükségük

- tette hozzá az UNICEF.

A szervezet emellett rámutatott arra, hogy a harcoknak 2015 és 2022 között több mint 11 ezer gyerek vált áldozatává.

A polgárháború és a nyomában kialakult humanitárius válság miatt egyre több gyerek kényszerül dolgozni és nőtt a gyerekházasságok száma is, sok család ugyanis csak így tudja biztosítani megélhetését. Egyre több kiskorút toboroznak emellett a hadseregbe és milíciákba is

- áll a szervezet tájékoztatásában.

Az UNICEF-nek körülbelül 484 millió dollárra van szüksége ahhoz, hogy idén is folytatni tudja a gyerekekkel kapcsolatos humanitárius programjait Jemenben.

(Címlapkép: Élelmiszersegélyt osztanak a jemeni Amrán kormányzóságban 2022. december 8-án. A nyolc év óta polgárháború sújtotta arab országban humanitárius válság van, a kb. 28,5 milliós népességből mintegy 23,4 millió ember segélyre szorul. MTI/EPA/Jajha Arhab)