Uniós biztos: kiegyensúlyozottabb kereskedelmi kapcsolatokra törekszik Kínával az Unió

Uniós biztos: kiegyensúlyozottabb kereskedelmi kapcsolatokra törekszik Kínával az Unió

Az EU azzal vádolja Kínát, hogy magas állami támogatásokkal nyomja le az elektromos autók árát, és ezzel tisztességtelen piaci előnyöket biztosít a gyártóknak. Lesz mit megbeszélnie az EU kereskedelmi biztosának és a kínai miniszterelnök-helyettessel.

Az Európai Uniónak nem áll szándékában leválasztani magát Kínáról, csak stratégiai függőségét kívánja enyhíteni kiegyensúlyozottabb kereskedelmi kapcsolatok kiépítésével - mondta Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa szombaton a sanghaji Bund Summit éves konferenciáján tartott beszédében az MTI tudósítása szerint.

Dombrovskis rámutatott, hogy

az EU kereskedelmi deficitje Kínával szemben csaknem 400 milliárd eurót tesz ki évente.

Az uniós biztos négynapos látogatáson tartózkodik Kínában. Alig több mint egy héttel azt követően, hogy az Európai Bizottság közölte, megvizsgálja, hogy kivet-e büntetővámokat az európai gyártók védelmében a kínai elektromos járművekre.

Az EU azzal vádolja Kínát, hogy magas állami támogatásokkal nyomja le az elektromos autók árát, és ezzel tisztességtelen piaci előnyöket biztosít a gyártóknak. Peking viszont a nemzetközi gazdasági és kereskedelmi szabályok megsértésének tartja az EU intézkedéseit.

Hétfőn Dombrovskis Pekingben találkozik He Lifeng miniszterelnök-helyettessel. Várhatóan szóba kerül majd az elektromos autók gyártóinak adott állami támogatás is.

Dombrovskis a Reutersnek elmondta, hogy "jelentős technikai munka" előzte meg a kínai gyártású elektromos járművekkel kapcsolatos uniós vizsgálatot, és hogy a kínai hatóságok intézkedéseit és az ipart is be kívánják vonni a vizsgálatba.

"Nyitottak vagyunk a versenyre, beleértve a versenyt az elektromos járművek ágazatában, de a versenynek tisztességesnek kell lennie" - mondta. Kína protekcionistának minősítette a vizsgálatot, az EU-ban működő kínai kereskedelmi kamara szerint az ágazat előnye nem a támogatásoknak köszönhető.

Dombrovskis szerint Kína "a makrogazdasági kiigazítás kihívásokkal teli folyamatával" néz szembe, de hangsúlyozta, hogy Pekingnek szélesítenie kell a külföldi vállalkozások hozzáférését, és stabil üzleti környezetet kell fenntartania a tisztességes kereskedelmi kapcsolatok érdekében.

A Dombrovskis és He Lifeng kínai miniszterelnök-helyettes közötti hétfői gazdasági és kereskedelmi tárgyalás, 2008 óta a tizedik ilyen alkalom, "lakmuszpapír" lesz a két fél számára - írta még csütörtökön a Global Times című kínai lap.

(Címlapkép: Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, az emberközpontú gazdaságért és kereskedelemért felelős uniós biztos sajtóértekezletet tart az Európai Unió és Új-Zéland közötti szabadkereskedelmi megállapodás tanácsi jóváhagyása előtt Brüsszelben 2023. június 27-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet)