Az USA szerint az oroszok észak-koreai ballisztikus rakétákat is használtak Ukrajnában

Az USA szerint az oroszok észak-koreai ballisztikus rakétákat is használtak Ukrajnában

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvívője szerint Oroszország Irántól is próbál rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat beszerezni, ami egyértelműen utánpótlási nehézségekre utal.

Az Egyesült Államok információi szerint Észak-Korea ballisztikus rakétákat és kilövőállásokat szállított Oroszország számára, amelyeket az orosz haderő már bevetett Ukrajna ellen – közölte a washingtoni Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön.

John Kirby az elnöki hivatal sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok értesülései szerint december 30-án legalább egy észak-koreai rakétát lőttek ki az orosz erők, majd január 2-án többet is használtak az ukrán területek ellen éjszaka végrehajtott légitámadás során.

Az oroszok onnan szereznek be fegyverutánpótlást, ahonnan éppen tudnak.

A nemzetbiztonsági tanács kommunikációs koordinátora azt is elmondta, hogy az orosz támadások hatásait egyelőre értékelik, és hozzátette, hogy az egyik rakéta Zaporizzsja megyében egy nyílt mezőn ért földet.

John Kirby jelezte, hogy az amerikai hírszerzés értesülései szerint Oroszország Irántól próbál rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat beszerezni, ami annak jele, hogy Moszkva számára egyre nagyobb nehézséget jelent az utánpótlás biztosítása ukrajnai háborújához.

Megjegyezte, hogy a fegyverszállítási tárgyalások Oroszország és Irán között még nem zárultak le, de az Egyesült Államok aggodalommal tekint arra, hogy ezek előrehaladottak. Úgy vélte ugyanakkor, hogy miután Oroszország a szankciók miatt egyre inkább elszigetelődik a világszíntéren, ezért a fegyverellátása érdekében vele azonos módon gondolkodó államok felé fordul.

Putyin Oroszországa együttműködik Kim Dzsong Un diktatúrájával.

Az Egyesült Államok tavaly októberben hozta nyilvánosságra azon értesüléseit, amelyek szerint Észak-Koreából mintegy 1000 konténerből álló katonai szállítmány jutott Oroszországba.

Irán korábban katonai drónokat bocsátott Oroszország rendelkezésére, amelyeket az orosz erők Ukrajnában is bevetettek.

Rendkívüli ülésre összehívták a NATO-Ukrajna Tanácsot az orosz légitámadások miatt

(MTI)

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un, Észak-Korea diktátora. MTI/EPA/Szputnyik/Vlagyimir Szmirnov)