Rendkívüli ülésre összehívták a NATO-Ukrajna Tanácsot az orosz légitámadások miatt

Rendkívüli ülésre összehívták a NATO-Ukrajna Tanácsot az orosz légitámadások miatt

Stoltenberg NATO-főtitkár Ukrajna kérésére hívta össze a nagyköveti szintű értekezletet.

Rendkívüli ülést tart a NATO-Ukrajna Tanács jövő szerdán Brüsszelben, hogy megvitassák, milyen választ adjanak az Oroszország által a közelmúltban Ukrajnában végrehajtott heves légitámadásokra, amelyeknek több civil halálos áldozatuk és számos sebesültjük volt - jelentette be a NATO csütörtökön.

Az MTI híradása alapján a szövetség szóvivője azt közölte, hogy Jens Stoltenberg főtitkár nagyköveti szintű értekezletet hívott össze Ukrajna kérésére.

"A NATO-tagországok hatékony légvédelmi rendszereket szállítottak Ukrajnának, és eltökéltek abban, hogy tovább segítsék Kijevet"

- jelentette ki a szóvivő az orosz-ukrán háborúval összefüggésben.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az X közösségi platformon közzétett bejegyzésében csütörtökön azt írta, hogy a tanácskozás egyik központi témája az ukrán légvédelmi képességek megerősítése lesz.

"Ez az euroatlanti egység fontos jele az orosz terror fokozódásával szemben"

- fogalmazott Kuleba.

A NATO-Ukrajna Tanácsot még a tavalyi évben hozták létre azzal a céllal, hogy szorosabbá fűzzék az együttműködést a katonai szövetség és Kijev között.

(Címlapkép: Orosz rakétatámadás nyomán keletkezett tüzet fékeznek meg tűzoltók Kijevben 2024. január 2-án. MTI/AP/Efrem Lukackij)