Az ÁSZ szerint is szabályos volt a Jobbik gazdálkodása

Az ÁSZ átfogóan vizsgálta a Jobbik gazdálkodását a 2013-as és 2014-es évre vonatkozóan.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata megállapította, hogy a Jobbik határidőben elkészítette és közzétette 2013. és 2014. évi beszámolóját. A beszámolók 2015 őszén tartott belső ellenőrzése során feltártunk és javítottunk néhány könyvelési hibát, amelyet követően a módosított beszámolókat 2015 decemberében a törvényi előírásokkal összhangban ismét megjelentettük. Ezen beszámolók egyezősége a könyvviteli nyilvántartás adataival biztosított volt – írja a Jobbik gazdasági igazgatója.

Megfelelt a jogszabályi előírásoknak

Az ÁSZ jelentése alapján a Jobbik számviteli rendszerének szabályozása – egy-egy apró hiányossággal – megfelelt a jogszabályi előírásoknak, a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt fel, a vagyon használata, a foglalkoztatás, a munkabérek és egyéb személyi kiadások elszámolása szabályszerű volt. A pénzügyi-számviteli informatikai rendszer működése megfelelt a jogszabályi előírásoknak, a gazdálkodással összefüggő, egyéb jogszabályokban meghatározott előírásokat betartotta. Az előző vizsgálat során feltárt hibák javítását elvégezték.

Az ÁSZ megállapította, hogy a párt 2013. évi beszámolójának bevételi oldala 0,08 ezrelékkel, 2014. évi beszámolójának bevételi oldala 0,4 ezrelékkel eltér egy szívességi irodahasználati szerződésből kifolyólag. A megállapítást a Jobbik elfogadta, a hiba javításra került.

A Schön Péter emlékeztet arra, hogy a Jobbik 2015. október 10-én tartotta XIII. Kongresszusát, amelyen módosította Alapszabályát, valamint is a törvényi előírásokkal és az Állami Számvevőszék elvárásaival összhangban felállították a párt Felügyelőbizottságát.

A Jobbik gazdasági igazgatója köszönetét fejezte ki a javaslatokért, azokat áttekintették és beépítették a párt szabályzataiba és működési folyamataiba.