Az egyházak elítélték az FPÖ elnökjelöltjét új szlogenje miatt

"Isten engem úgy segéljen!"

 

- többek között ez a mondat szerepel Norbert Hofer, az FPÖ elnökjelöltjének múlt héten bemutatott új választási plakátjain a "Norbert Hofer - Szívvel-lélekkel Ausztriáért" szlogen mellett.

A párt azzal indokolta a vallásos utalást, mert szerintük az "erős kötődést jelez a keresztény és nyugati értékek felé".

Az osztrák történelmi egyházak szerint viszont Hofer és pártja visszaél Isten nevével, amit arra használ, hogy "idegenellenes nézeteket terjesszen".

Michael Bünker evangélikus püspök szerint

"Istent nem lehet személyes, vagy politikai célokra felhasználni".

Az egyházi vezetők közös közleményben ítélték el a jobboldali párt gyakorlatát, melyben kijelentik:

"Úgy véljük, Isten nevét arra használni, hogy közvetve más vallásokat és kultúrákat támadjanak, felér a Teremtő és a vallás becsmérlésével."

Az FPÖ határozottan visszautasította a kritikát, mondván a jelmondat "szívből jött" Hofernek.

Az eset jól mutatja, mennyire szoros lehet a küzdelem a "technikai okok" miatt december 4-én újra megtartandó osztrák elnökválasztáson, ahol Ausztria közéleti szereplőinek túlnyomó többsége azon igyekszik, hogy megakadályozza a szélsőjobboldalinak bélyegzett FPÖ és Norbert Hofer győzelmét.

Vége a bohózatnak? - Kitűzték az osztrák elnökválasztás időpontját

Az osztrák törvényhozás komikus huzavona után nagy nehezen elfogadta az elnökválasztás új időpontját. A döntést egyedül az ország legnépszerűbb politikai alakulata, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a szintén euszkeptikus minipárt, a Team Stronach für Österreich nem szavazta meg, írja a Heute napilap online kiadása.