Az elavult kamerarendszerek nehezítik a Teréz körúti robbantó elfogását

Ugyanakkor nem fejeződött be azon térfigyelő kamerák szeptember 24-én készült felvételeinek az elemzése, amelyek rögzíthették a robbantó mozgását - tudta meg a napilap.

Ennek oka az, hogy folyamatosan nő az a terület, amelyet a merénylő valódi vagy lehetséges útvonalaként azonosítanak, és ezzel további felvételeket kell átnézniük a rendőröknek, ám a viszonylagos lassúság fő oka a szakértők szerint a kamerarendszerek elavultsága.

A lap szerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága múlt heti zárt ülésén is beszélhettek a kamerák elavultságáról, hiszen utána Molnár Zsolt (MSZP) bizottsági elnök azt javasolta, hogy a jövőben költségvetési forrást különítsenek el a térfigyelő rendszerek korszerűsítésére, ami megkönnyíti a nyomozást a hasonló esetekben.

Orosz Ferenc adatvédelmi és biztonságtechnikai szaktanácsadó elmondta, hogy Magyarországon 140 ezer térfigyelő kamera üzemelhet, ebből mintegy 40 ezer Budapesten. Ezeknek csak egy részét működteti a rendőrség vagy valamely más hatóság, ezek általában korszerűek. A többi önkormányzati rendszer, illetve magáncégek, pénzintézetek, üzletek térfigyelő rendszerei, amelyek döntően elavultak, csak az alapfunkciónak felelnek meg; rögzítik és tárolják a történteket - mondta.

A Népligetig sétált a robbantó, azonban ott nyoma veszett

Teréz körúti robbantó egészen a Népligetig elsétált a merénylet után, azonban ott már szem elől tévesztették a térfigyelő kamerák. A gond az, hogy a Groupama Aréna környékén van a távolsági busz és a vasúti pályaudvar is. De előfordulhat az is, hogy a Népliget fáinak rejtekében társai egy autóval várták őt.