Az elemzőket nem lepte meg az alapkamat megtartása

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kifejtette: a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az egynapos hitelkamatot 15 bázisponttal, 0,9 százalékra csökkentette, míg az egynapos betéti kamatot mínusz 0,05 százalékon tartotta.

Mint írta, a kamatfolyosó szűkítésével a jegybank tovább tereli a bankközi forrásokat az állampapírpiacra és szándékai szerint a hitelezést is élénkíteni kívánja. Az újabb likviditási szűkítés után most még fontosabb, hogy hogyan alakul a holnapi három hónapos MNB-tender – írta.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is a várakozásoknak megfelelőnek nevezte az alapkamat 0,9 százalékon tartását és lazító jellegű monetáris politikai beavatkozásnak értékelte az egynapos és egyhetes futamidejű fedezett hitelek kamatának egységesen 0,9 százalékra csökkentését. A banknál nem számítanak arra, hogy az alapkamat változzon 2017-2018-ban.

Oszlay András, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint 2018 második fele előtt nem számít érdemi változásra a kamatkörnyezetben.