Az elvtársnő hibázott, de megkértük, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonlóktól

Havas Szófia nem is élt fellebbezés lehetőségével.

Emlékezetes, hogy a szocialista politikus október 23-án az orosz állami televízióban többek között arról beszélt az 1956-os forradalmunk hatvanadik évfordulója kapcsán, hogy a fegyveres felkelést volt nácikból álló diverzánsok robbantották ki, akik házról házra járva gyűjtötték be a zsidókat és a kommunistákat. Sőt, szerinte az egész mögött a CIA állt.

Kijelentése nagy port kavart, a Jobbik a totalitárius rezsimek bűneinek tagadását, kisebbítését, vagy igazolását tiltó törvényre hivatkozva feljelentette Havas Szófiát, és a szocialisták is vizsgálódni kezdtek. Akkor még úgy tűnt, hogy felfüggeszthetik a párttagságát is, azonban Legény Zsolt, az MSZP etikai és fegyelmi tanácsának elnöke a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy ugyan megvizsgálták az ügyet és meg is állapították, hogy politikusuk vétséget követett el, ám ennek szankciója mindössze egy megrovás lett. Egyúttal felhívták arra, hogy a jövőben tartózkodjon hasonlóktól. Legény Zsolt elárulta azt is, hogy Havas Szófia, bár megfellebbezhette volna a döntésüket, nem élt ezzel a lehetőséggel.

Ugyanakkor van arra esély, hogy a hibázó elvtársnő komolyabb büntetés elé nézzen, mert bár a Jobbik feljelentését az NNI visszadobta, mégis lesz nyomozás az '56-os hősöket gyalázó Havas Szófával szemben. Információnkat megerősítette Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője is; a X. és XVII. kerületi Ügyészség ugyanis megalapozatlannak találta Szávay István feljelentésének rendőrségi elutasítását, mert álláspontjuk szerint az alapos gyanú igenis fennáll, ezt pedig nyomozás keretében tisztázni kell.