Az igazi rejtett erőforrást a kivándorolt magyarok jelentik

Hat országból gyűltek össze a külföldön élő jobbikosok, hogy egymással és Vona Gáborral találkozzanak.

Az eseményről Bencsik János, a párt Nemzetpolitikai Kabinetjének alelnöke adott hírt. Facebook oldalán azt írta, a tanácskozásokon megvitatták a Jobbik nyugati baráti köreinek szervezeti reformját, megvizsgálták a külföldi levélben szavazás és internetes voksolás bevezetésének előnyeit és esetleges buktatóit, továbbá

lefektették egy jövőbeni külföldi nemzeti konzultáció alapjait.

Az Alfahír megkeresésére Bencsik János elmondta, másfél évvel az első külföldi baráti kör megalapítása után időszerűnek látták, hogy egy közös ötletelés keretében megvitassák az eddigi tapasztalatokat, és programot adjanak a jövőre nézve.

"Ezek az emberek idejüket és pénzüket nem sajnálva, több száz és több ezer kilométeres elszakítottságban, napi 10-12 órás megfeszített munka után is azért dolgoznak, hogy a szebb jövő beköszöntsön Magyarországra, ahová egyszer vissza szeretnének térni"

- fogalmazott a kabinet alelnöke.

Meggyőződése szerint a kivándorolt magyarok többsége olyan kihasználatlan szellemi potenciállal bír, amelynek

becsatornázása nemzetgazdasági érdek,

és ha a magyar állam erre nem hajlandó, akkor ellenzékből kormányozva a Jobbiknak kell ezt a munkát megkezdenie.

Rejtett erőforrás

A külföldön élő jobbikosokat köszöntötte Vona Gábor is. A pártelnök az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb problémájának nevezte az utóbbi esztendőkben vészes méreteket öltő kivándorlást. A külföldön boldogulást keresők jelentős részben a leginkább tenni akaró, legképzettebb, és legtehetségesebb emberek közül kerülnek ki – mutatott rá.  Leszögezte: a Jobbik célja, hogy

olyan Magyarországot teremtsen, ahová érdemes hazajönni ,

amely képes megélhetést és jövőképet adni minden magyar embernek. Hozzátette: még egy kedvező politikai fordulat esetén is hosszú évekbe telhet, míg a több százezer gazdasági menekült haza tud térni.

A múltban sajnos gyakran fordult elő, hogy a magyaroknak el kellett hagyniuk hazájukat, s a történelmi tapasztalat szerint a második-harmadik generációra általában elveszítik anyanyelvüket, identitásukat – emlékeztetett Vona. Rámutatott: a kivándorolt magyarok öntudatos és aktív része most az elé a kihívás elé néz, hogy ezt a negatív trendet megfordítsa.

"Ha a legrosszabb forgatókönyv következik be, és elvándorolt honfitársaink többsége soha nem tér haza, akkor a minimális kötelesség, hogy őket, és gyermekeiket, unokáikat megtartsuk magyarnak"

- szögezte le a politikus.

A Jobbik elnöke az anyaországi politika részéről is szemléletváltást sürgetett. Leszögezte: szomorú, hogy ennyi ember kényszerült idegenbe menekülni a kilátástalanság elől, ám, ha már így alakult,

ezt a helyzetet hasznunkra is lehet fordítani.

A külföldön élő és dolgozó magyarok több nyelven beszélnek kiválóan, ismernek egy más társadalmat, egy más munkakultúrát. Ezt a tudást pedig az ország javára kell kamatoztatni.

Magyarország igazi rejtett erőforrásai azok a százezrek, akik jelenleg idegen földön kénytelenek keresni a boldogulást

- szögezte le Vona Gábor.