Az Interpol révén is köröztetik Hodorkovszkijt

Az orosz szövetségi nyomozó bizottság tavaly emelt vádat az egykori Jukosz olajkonszern alapítója ellen legalább két gyilkosság szervezésében való részvétel címén.

A tájékoztatás szerint az ügyet vizsgáló orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) még tavaly decemberben nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Hodorkovszkij ellen. Most csupán azt történt, hogy az üzletembert a Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezetén keresztül is köröztetik.
   
Az orosz szövetségi nyomozó bizottság tavaly december 11-én vádat emelt az egykori Jukosz olajkonszern alapítója ellen legalább két gyilkosság szervezésében való részvétel címén, miután a volt olajmágnás aznap nem jelent meg az egyik moszkvai bíróság idézésére.
   
A hatóságok egy 1998-ban történt gyilkosság, a szibériai Nyeftyejuganszk város polgármesterének (itt volt abban az időben a Jukosz székhelye), Vlagyimir Petuhovnak a megölése, illetve annak kísérője, Vjacseszlav Kokoskin elleni gyilkossági kísérlet, továbbá az East Petroleum Handelsgas GmbH ügyvezetője, Jevgenyij Ribin elleni 1999-es merénylet ügyében akarták meghallgatni Hodorkovszkijt. Ez utóbbi merényletben lelőtték Ribin egyik testőrét, és megsebesítették két kísérőjét.