Az Iszlám Állam állítása szerint ők lőtték le az orosz utasszállítót

Az Iszlám állam dzsihadista szervezet elismerte, hogy katonái lőtték le az orosz utasszállító repülőgépet, de egyelőre erre még nincs bizonyíték.

Egyiptomi biztonsági források a nap folyamán annak a véleményüknek adtak hangot, hogy műszaki probléma okozhatta a légi szerencsétlenséget. Az Iszlám Állam félhivatalos hírügynökségeként működő Aamaq honlapon is közzétett hírben az dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget az orosz utasszállító lezuhanásáért. Moszkva szerint nem hiteles az információ.

Az AFP francia hírügynökség által megkérdezett több katonai forrás is úgy vélte, hogy az Iszlám Állam egyiptomi szárnyának a felkelői, akiknek a Sínai-félsziget északi része a fellegvára, nem rendelkeznek olyan rakétával, amely képes lelőni egy kilencezer méter magasan haladó repülőgépet. Nem zárták ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy pokolgép lehetett a gép fedélzetén, vagy akkor találta el rakéta, amikor a repülőgép műszaki hiba miatt leszálláshoz készülődött.

Nincs túlélő

Egyetlen túlélője sincs a Sínai-félszigeten szombaton történt orosz utasszállító repülőgép légi katasztrófájának - közölték egyiptomi illetékesek. "Az Iszlám Állam harcosai képesek voltak lelőni a Sínai-tartományban egy orosz repülőgépet, amely több mint 200 orosz keresztes lovagot szállított. Valamennyien meghaltak" - olvasható a Twitter-üzenetben, amely azt jelzi, hogy a támadás Oroszország szíriai beavatkozásának megtorlása volt.

A Kogalymavia orosz légitársaság Egyiptomból Oroszországba tartó Airbus A-321-es típusú repülőgépén 217 utas - köztük 17 gyermek - és hét főnyi személyzet tartózkodott. Az utasok többsége orosz volt, három ukrán és egy fehérorosz állampolgárt is azonosítottak az utaslistán.

A Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó járat egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen zuhant le, a tengerparti el-Arístól délre, Haszana város környékén. Kairói repülőtéri források szerint mielőtt az Airbus eltűnt volna a radarképernyőkről, a pilóta engedélyt kért a legközelebbi repülőtéren való leszállásra, mert rádiókapcsolata korábbi megszakadása miatt ezt szükségesnek tartotta. 23 perccel a felszállás után teljesen megszakadt a kapcsolat a géppel, amely ekkor már 11 ezer méter magasan repült.

Az Iszlám Állam Twitter-üzenetben közöte, hogy ők lőtték le a gépet.  Közismert, hogy a Sínai-félsziget az dzsihádisták egyik bázisa. Az orosz légierő pedig az elmúlt hetekben folyamatosan támadta az Iszlám Állam állásait Szíriában. A jelek szerint egy kitervelt terrorakcióról van szó.

Amennyiben kétséget kizáróan bizonyosságot nyer, hogy az Iszlám Állam áll az orosz gép lezuhanása mögött, akkor Moszkva ezt casus beliként fogja kezelni. Szinte biztosra vehető, hogy nagyszabású szárazföldi hadműveleteket fognak indítani a dszihádisták ellen Szíriában.  Az orosz különleges erők, pedig nem fognak irgalmazni a terroristáknak.

Moszkva nem hisz nekik

Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter szerint nem hiteles a bejelentés. "Megjelentek különféle információk arról, hogy a Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó orosz utasszállító repülőgép szerencsétleségét terroristák által kilőtt légelhárító rakéta okozta volna. Ezt az információt nem tartjuk hitelesnek" - idézte Makszim Szokolov közlekedési minisztert a TASZSZ orosz hírügynökség.

A tárcavezető közölte, hogy a katasztrófa térségében már dolgoznak a szakértők. "Ezenkívül a közeljövőben nemzetközi bizottság kezdi meg munkáját, amely az összes összegyűjtött anyag és az összes létező információ  alapos elemzése alapján meg fogja állapítani a tragédia okait" - tette hozzá Szokolov.

A dzsihadista milícia tavaly októberben végrehajtott, több mint harminc katona halálát okozó egyik merénylete óta a Sínai-félsziget északi részének térségét az egyiptomi hatóságok katonai övezetté nyilvánították. Júniusban az IÁ egyiptomi szárnyának fegyveresei rakétákat lőttek ki az ENSZ-békefenntartó missziója által használt egyik repülőtérre a Sínai-félszigeten.