Az Iszlám Állam stockholmi célpontok ellen tervezhet merényleteket

A svéd biztonsági szolgálat szóvivője közölte: jelenleg is információgyűjtés zajlik a külföldi titkosszolgálatok segítségével.

A svéd Expressen szerint a svéd biztonsági szolgálat az irakiaktól kapott figyelmeztetést. A lap úgy tudja, hogy az Iszlám Állam hét-nyolc terroristája érkezhetett stockholmi merényletek végrehajtására az országba.

A hágai Nemzetközi Terrorizmusellenes Központ (ICCT) áprilisi felmérése szerint legalább 300 svéd állampolgár utazhatott Irakba és Szíriába, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon.

Márciusban az Europol azt közölte: 3000 és 5000 fő között van azoknak a „külföldi harcosoknak” száma, akik uniós polgárként mentek kiképzésre az Iszlám Állam táboraiba, hogy onnan visszatérjenek Európába.

Egy áprilisi jelentésre hivatkozva a svéd média azt írta: az iszlamisták sikeresen beszivárogtak a svéd Zöld Pártba. Lars Nicander a Svéd Nemzeti Védelmi Egyetem Aszimmetrikus Fenyegetéseket Vizsgáló központ igazgatója szerint a Muzulmán Testvériséghez közel álló emberek egyre nagyobb befolyást szereznek a svéd Zöld Pártban.