Az Iszlám Állam több kulcsfontosságú vezetőjével végezett az USA

A politikus washingtoni sajtótájékoztatóján azt mondta, a meggyilkolt terroristák egyike az Iszlám Állam második számú vezetőjeként és "pénzügyminisztereként" ismert Hádzsi Imám, valódi nevén Abd ar-Rahmán Musztafa al-Kaduli. Elemzők úgy vélik, hogy ő vette volna át Abu Bakr al-Bagdadi, a terrorszervezet vezetője helyét annak halála vagy akadályoztatása esetén.

A Daily Beast amerikai hírportál közlése szerint al-Kadulit az amerikai különleges erők napokig megfigyelték, majd rajtaütöttek az őt szállító járművön.

A CNN amerikai hírtelevízió riportjában rámutatott: nem ez az első alkalom, hogy al-Kaduli halálhírét keltették. Tavaly júliusban az iraki védelmi minisztérium állította, hogy az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légicsapást mért az észak-iraki Tell-Áfárra, s a támadásban meghalt a terrorvezér is.

Az amerikai külügyminisztérium korábban hétmillió dollárt ajánlott fel annak, aki bármilyen információval szolgál al-Kaduli hollétéről, s ezt csupán az al-Bagdadi nyomravezetőjének felajánlott tízmillió dolláros díj haladja meg az Iszlám Állam vezetőiért felajánlott pénzjutalmak közül.

Carter pénteken azt mondta, hogy az amerikai erők szisztematikusan semmisítik meg az Iszlám Állam "kormányát". Emlékeztetett rá, hogy ebben a hónapban al-Kaduli volt az Iszlám Állam második vezetője, aki az amerikai erők célkeresztjébe került.

Március elején több forrás is megerősítette, hogy amerikai légicsapásban súlyosan megsebesült, később belehalt sérüléseibe a dzsihadista szervezet "Omár, a csecsen" néven elhíresült egyik csúcsvezetője, egyfajta "hadügyminisztere".

Carter tájékoztatása szerint április 20-án Rijádban az Egyesült Államok megszervezi az Öböl-menti országok fórumát, amelynek célja, hogy szövetségeseket toborozzanak az Iszlám Állam elleni küzdelemhez.

A tárcavezető azt is hozzátette, hogy az iraki biztonsági erők új hadállásokat közelítenek meg, hogy segítsék a terrorcsoport kezén lévő legjelentősebb iraki város, Moszul visszafoglalását.

Az iraki hadsereg előző nap indított kiterjedt offenzívát a település visszavételére.