Az Iszlám Állam vállalta a berlini támadást

Ez persze nem jelenti még azt, hogy valóban közük lenne hozzá, ők ugyanis szinte mindent elvállalnak.

Az Iszlám Állam nevét adta a berlini kamionos merénylethez - jelentette kedd este a dzsihadista szervezet szócsöve, az Aamák "hírügynökség".
 
A támadó az úgynevezett ügynökség megfogalmazása szerint "az Iszlám Állam harcosa, aki a keresztesek koalíciójának állampolgárait veszi célba".
 
Thomas de Maiziere német belügyminiszter a hírre reagálva megfontoltságra intett. "Csak most hallottunk arról, hogy állítólag magára vállalta a történteket az úgynevezett Iszlám Állam, amely valójában terroristák bandája" - fogalmazott a miniszter az ARD országos köztelevíziónak nyilatkozva. Megerősítette, hogy több szálon nyomoznak, és nem nyugszanak, amíg az elkövetőt, vagy elkövetőket el nem fogják.

Nagy nehezen azért rájöttek, hogy terrortámadás történt

Thomas de Maiziere német belügyminiszter kedden délután közölte, hogy a hétfő esti gázolás kétségtelenül terrortámadás volt. 
    
Az Aamák közléséről nem sokkal azután adtak hírt sajtóforrások, hogy a német szövetségi legfőbb ügyészség közölte: a korábban őrizetbe vett gyanúsítottat bizonyítékok híján elengedték, mert nem sikerült igazolni, hogy valóban ő ült annak a lengyel rendszámú kamionnak a volánjánál, amely hétfő este belehajtott a berlini karácsonyi vásár vendégeinek tömegébe. 
 
A hétfő esti támadásban 12-en meghaltak, 45-en megsebesültek.

Nizza-hoz hasonlították

Peter Frank szövetségi legfőbb ügyész iszlamista háttérre utaló, a júliusi nizzai kamionos terrortámadásra emlékeztető merényletként jellemezte az esetet, és kiemelte: "meg kell barátkozni a gondolattal", hogy előfordulhat, nem az őrizetbe vett gyanúsított a felelős a 12 halálos áldozatot és 45 - köztük 30 súlyos - sebesültet követelő támadásért.
    
A merénylettel összefüggésben őrizetbe vett, valószínűleg pakisztáni származású menedékkérő tagadja, hogy bármi köze lenne a bűncselekményhez, és érintettségét nem is sikerült bizonyítani, hétfő este pedig el is engedték.
    
Holger Münch, a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke korábban elmondta: meglehet, hogy az igazi tettes szabadlábon van, fegyverrel rendelkezik és társai is vannak (ez később tehát be is bizonyosodott). Eddig hat halálos áldozatot sikerült azonosítani, valamennyien német állampolgárok. A kamion vezetőfülkéjéből holtan kiemelt lengyel férfi halálának körülményeit nem sikerült pontosan feltárni, boncolása még nem ért véget - hangzott el a tájékoztatón.
    
A berlini rendőrség állandó riadókészültségben van, azért is, mert nem zárható ki, hogy a támadó a városban bujkál. Klaus Kandt rendőrfőnök elutasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint nem gondoskodnak megfelelően a karácsonyi vásárok biztonságáról. "Nem lehet betontorlaszokkal, kordonokkal erődítményt építeni valamennyi vásár köré, és nem is lenne indokolt csak az ilyen rendezvényeket biztosítani, mert a lehetséges puha célpontok (sic) száma igen nagy, például egy sétálóutcába is be lehet hajtani egy elrabolt kamionnal" - mondta. 
    
Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter hétfő délután még azt mondta: kétségtelen, hogy terrortámadás volt a hétfő esti tömeges gázolás, de egyelőre nem jelentkezett terrorszervezet a merénylet elkövetőjeként, így az Iszlám Állam dzsihadista szervezet sem. Ezt tehát az élet szintén megcáfolta.

Virágokat vitt Merkel, aki szerint a német társadalom továbbra is szabadon, együtt, nyitottan akar élni

Kedden délután Angela Merkel kancellár, Thomas de Maiziere, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Michael Müller, Berlin kormányzó polgármestere együtt felkereste a támadás helyszínét, néma tiszteletadással adóztak az áldozatok emlékének, virágokat helyeztek el tiszteletükre a Vilmos császár-emléktemplomnál és beszéltek a helyszínen dolgozó szakemberekkel.
    
Előzőleg Angela Merkel sajtónyilatkozatban hangsúlyozta, hogy az eset sok részlete még nem ismert, de abból kell kiindulni, hogy terrortámadás történt, amelyet olyan ember hajtott végre, aki "védelmet és menedéket kért Németországban". Nagyon nehezen lehetne elviselni, ha bebizonyosodna, hogy az elkövető menekültként érkezett, de a német társadalomnak van elég ereje ahhoz, hogy továbbra is úgy éljen, ahogy akar, "szabadon, együtt, nyitottan" - mondta Angela Merkel.
    
Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint a berlini tömeges kamionos gázolás után át kell gondolni és meg kell változtatni a teljes német bevándorlási politikát és biztonságpolitikát. Keddi müncheni nyilatkozatában Seehofer kiemelte: a politika a berlini merénylet után azzal "tartozik" az áldozatoknak, a hozzátartozóknak, minden érintettnek és az egész lakosságnak, hogy felülvizsgálja és "kiigazítja" a bevándorlási politikát és a biztonságpolitikát.
    
Hétfő este 20 óra körül egy lengyel rendszámú kamion belehajtott a német főváros nyugati részének központjában, a Vilmos császár-emléktemplomnál (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) működő szabadtéri karácsonyi vásár vendégeinek tömegébe. A kamion 60-80 métert haladt, és a Budapest utcán (Budapester Strasse) állt meg. A vezetőfülkéből holtan kiemelt lengyel férfi a kamion eredeti sofőrje. Lőfegyverrel végeztek vele, a fegyver nem került elő.
    
A GPS-adatok azt sugallják, hogy a kamiont hétfőn háromnegyed négy körül valaki úgy hozta mozgásba, mintha gyakorolná a jármű vezetését.