Az MSZP-nek már a pártalapítványa is veszteséges

A Baja Ferenc kuratóriumi elnök által aláírt beszámoló szerint 2014-ben a Táncsics alapítványnak 39,2 millió forint vesztesége volt.

Az alapítvány éves költségvetési támogatása 246,9 millió forint volt tavaly, 2013-ban még 259 millió forintot kapott a büdzséből. Egyéb bevételei között 24 ezer forint támogatás szerepel magánszemélyektől, illetve egyéb bevételt növelő tételként 855 ezer forintot tüntettek fel. Így az alapítvány összes bevétele 248 millió forintot tett ki.

Az alapítvány kiadása összesen 287 millió forint volt, a hiányt tartalékaiból fedezte. A Táncsics alapítvány számos szervezet működésének támogatásához hozzájárult kisebb-nagyobb összeggel, összesen mintegy 57 millió forinttal. A legtöbb pénzt, 24 millió forintot az ugyancsak az MSZP-hez kötődő Szabad Sajtó Alapítvány kapta, 15 millió forinttal támogatták a Villányi úti Konferencia Központ és Szabadegyetem Alapítványt. Augusztusi-szeptemberi, illetve novemberi-decemberi számának megjelentetéséhez támogatást kapott - 1,5 millió forintot - a Hócipő.

A Táncsics Mihály Alapítványnak egyedül a Kapcsolat.hu Nonprofit Kft.-ben van minősített többséget biztosító befolyása. A vezető tisztségviselők juttatásaira tavaly 5,3 millió forintot fordítottak, ez kevesebb a 2013-asnál, akkor ugyanis 7,7 millió forintot költöttek erre a célra.

Tavaly változás volt a kuratórium vezetésében. Szabó Vilmos, aki jelenleg az MSZP nemzetközi titkára, szeptember 30-ai hatállyal lemondott kuratóriumi elnöki posztjáról, helyére Baja Ferenc került. Az új kuratóriumi elnök bejegyzéséről azonban csak idén április 22-én kapott értesítést az alapítvány - derül ki a jelentésből.