Az OPNI helyén lehet az új fővárosi kórház?

A rádió úgy értesült, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának előterjesztése szerint Lipótmezőn, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet helyén is létrejöhetne az új budapesti kórház. A 40 hektáros területen álló épületet teljes egészében felújítanák és kibővítenék, egyúttal feltámasztanák az egykori pszichiátriai és neurológiai ellátást is. A tárca egészségügyi államtitkárságának március 31-ig kell kidolgoznia a fővárosi kórházról szóló részletes előterjesztést helyszínekkel, költségszámításokkal. A kormány várhatóan még tavasszal döntést hoz.
 
A minisztérium által kevésbé favorizált ötletek között van amúgy a Kelenföldi pályaudvarhoz közeli üres telkek egyike, a Kútvölgyi tömb és annak bővítése egy új épülettel a Semmelweis Egyetemmel közös beruházásként, sőt szóba került a Sportkórház felújítása is.
 
Az Inforádió úgy értesült, hogy az új kórház legalább 1000-1500 ággyal működne, hogy egy nagyszabású sportesemény sikeres magyarországi pályázata esetén hatalmas tömegek rövid időn belüli ellátását biztosítani tudja. A beruházás 30-40 milliárd forintba kerülhet.
 
Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet 2007-ben záratta be a Gyurcsány-kormány. A műemléki épületet azóta nem sikerült eladni. Értékét néhány éve ugyan még nyolcmilliárd forintra becsülték, de azóta elképesztő mértékben lepusztult.