Az orbáni hazárdjáték Miskolcot is veszélyezteti

Ha nem lesz eredményes a népszavazás, Orbánnak vállalnia kell a felelősséget.

Jakab Péter, a nemzeti néppárt miskolci frakcióvezetője szerint Orbán Viktor a saját politikai túlélése érdekében kockára teszi az országot: ahelyett, hogy elfogadta volna a Jobbik javaslatát, hogy Magyarország Alaptörvényben mondjon biztos nemet a kvótára, belevitte az országot egy bizonytalan népszavazásba, ami könnyen visszafelé sülhet el. Ha a népszavazás nem lesz érvényes, Orbán Viktor aduászt ad Brüsszelnek a kvóta bevezetésére, hangsúlyozta a legerősebb ellenzéki párt képviselője.

Szerinte az orbáni „orosz rulett” fokozottan érinti Miskolcot is. A politikus utalt a miniszterelnök napirend előtti felszólalására, mely szerint Brüsszel a kormány után megpróbál majd az önkormányzatokkal megállapodni a migránsok befogadásáról. Márpedig Miskolc polgármestere, Kriza Ákos a Fidesz frakcióval együtt leszavazta a közgyűlésben a Jobbik javaslatát arról, hogy Miskolc utasítsa el migránsszálló létesítését a városban, vagyis Brüsszel a háttérben „alkuképesnek” tekintheti a miskolci Fideszt.

Jakab közölte: a Jobbik a leghatározottabban elutasítja a betelepítési kvótát, ezért a párt nemmel fog szavazni október 2-án. Ugyanakkor nyomatékosította azt is: ha a voksolás nem lesz érvényes, Orbán Viktornak vállalnia kell a felelősséget, és le kell mondania.