Az orbanosztra lelke: egy hamis vagyonnyilatkozatokat gyártó automata

Ha nem tudja, hogy működik, Ön biztos nem fideszes képviselő.

Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint sem lehet mással magyarázni, hogy a 2016-os évben már több esetben is kiderült, hogy a kormánypárti képviselők által benyújtott vagyonnyilatkozat nem felel meg a valóságnak. Ez már csak azért is a probléma, mert ezek a tételek elérik a 10, vagy épp 100 millió forintos összegeket is.

Kepli Lajos és a titokzatos masina

A jobbikos honatya összegyűjtötte a fideszes szégyenlistát, amelynek a tetején már igazi nagyhalak is találhatóak –  azaz

"a narancs nem esik messze a fájától"

  1. Győrffy Balázs, a földprivatizáció agytrösztje vagyonnyilatkozatából 50 millió forintos tétel maradt ki. Az esetében az a duplán kirívó, hogy konkrét hasznot húzott a magyar termőföldek kijátszásából.
  2. Ríz Gábor, az Ózdon már leszerepelt országgyűlési képviselő, és miniszterbiztosi társai közel félmilliós havi miniszteri biztosi fizetésüket felejtették el feltüntetni. Ríz, saját bevallása szerint is magánokirathamisítást követett el, amikor az egyik lapot kicserélte a bevallásban - a Jobbik feljelentést is tett az ügyben.
  3. Tiba István, aki egy 2012-es 5 millió forintos baráti kölcsönről feledkezett meg. Évekkel később írta ezt csak be a nyilatkozatába (úgy látszik, ahogy a Jobbik el kezdte feszegetni ezeket az ügyeket, megvilágosodtak a fideszes képviselők, és eszükbe jutott néhány eltitkolt pénzösszeg, vagyontárgy – tűnődött el Kepli Lajos).
  4. Tasó László államtitkár, három millió forintot felejtett el, és a birtokai után járó támogatásokat sem megfelelően tüntette fel.
  5. Pesti Imre egy 12 milliós haszonélvezeti jogot felejtett ki a vagyonnyilatkozatából.
  6. Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, a nemzet gázszerelője adriai luxusvilláját feletette el bevallani. Elképesztő cinizmusnak nevezte Mészáros védekezését Kepli Lajos, mint ismert Orbán Viktor strómanja jó barátja arról beszélt, hogy a villa az egyik cégéé, így nem kell azt feltüntetni.
  7. Orbán Viktor, a maffiakormány feje, az orbanosztra vezetője is hamisan tüntette fel felcsúti ingatlanjait, illetve azoknak a tulajdoni hányadát, így ő is vétett a vagyonnyilatkozati szabályok ellen.

Kepli hangsúlyozta: a teljes Fidesz-frakciót körbelengi a hamis vagyonnyilatkozatok okozta botrány és arra vár választ, hogy mikor fogják végre kikapcsolni hamis vagyonnyilatkozatokat gyártó automatát?

A nemzeti ellenzék országgyűlési képviselője ugyanakkor nem felejtette el felidézni, a Jobbik parlamenti határozatot nyújtott be a témában, ám azt a fideszes többség elgáncsolta. Ennek értelmében azok a feledékeny politikusok, akik fél éven belül módosítják a vagyonnyilatkozatukat, pénzbírságra számíthatnak, azok viszont akik túllépik ezt a határt, elveszítik a mandátumukat.

Sok oldalú a masina

Elhangzott az is, hogy a Jobbik az egyetlen párt, amelynek képviselői nyilvánosságra hozták a közös háztartásban élő családtagjaik vagyoni helyzetét is, mert – mint mondta Kepli - a jobbikos képviselők nem rendelkeznek eltitkolt vagyonnal.

Kepli Lajos a sajtótájékoztatót követően visszavitte az automatát oda, ahol azt használni szokták, a Fidesz képviselőinek irodájához: