Az Országgyűlésben is szó volt Hegedűs Zsuzsa alapítványának visszaéléseiről

Erős a gyanúja annak, hogy a MÁV Zrt. és a régiós Volán Zrt.-k alkalmazottait lényegében kötelezték arra, hogy támogassák a Hegedűs Zsuzsa alapítványát.

Február elején portálunk is foglalkozott a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány körüli botránnyal. Az alapítvány - melynek meghekkelt honlapja egyébként hosszú időn át potencianövelőt reklámozott – kapcsán már akkor felmerült a vád, hogy igen speciális módon gyűjtik az adományokat, ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium utasítást adott a MÁV és a Volán-csoport alkalmazottainak, hogy támogassák azt. Seszták Miklós fejlesztési miniszter akkor Szávay Istvánnak írásban válaszolt, és azt mondta, mindössze önkéntes dolgozói felajánlásokról van szó. De az MGYJL bekerült a médiába már a beszámolási kötelezettség súlyos megsértése miatt is, ám az azzal kapcsolatos jobbikos feljelentés elutasításra került.

Szávay István, a Jobbik alelnöke az Országgyűlés mai ülésén interpellációban foglalkozott az alapítvány viseletes ügyeivel. A politikus kiemelte, hogy már az is felháborító, hogy az MGYJL az általa kiosztott csibéket és jószágokat Franciaországból és Baszkföldről importálja, ahelyett, hogy hazai gazdálkodókat támogatna. Ezt követően rámutatott arra a furcsaságra, hogy 2010 és 2012 között az állami tulajdonú cégek alig támogatták a Hegedűs-féle alapítványt, 2013-ban és 2014-ben azonban hirtelen milliós támogatások érkeztek.

Szávay az Alfahír cikkére hivatkozva ismét megemlítette azt a gyanút, amely szerint a hirtelen megtáltosodás oka az, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz tartozó cégek, így a MÁV és a régiós Voltán Zrt.-k alkalmazottainak lényegében kiadták, hogy támogassák az alapítványt. "Egy járási szakigazgatási szervnél például sokat sejtetően csak annyit mondtak a dolgozóknak: 'jobban teszik, ha adományoznak'." - húzta alá a képviselő.

Az interpellációra válaszoló Fónagy János államtitkár visszautasította a vádakat. Mint mondta, nincs tudomásuk ilyen nyomásról, sem az NFM, sem az MNV nem kötelezett senkit adományozásra. Fónagy szerint mindössze vállalaton belüli felelősségvállalás van, "ezért a repiköltséget ilyen célra ajánlják karácsonyi naptárküldözgetés helyett".

A Jobbik alelnöke viszontválaszában hangsúlyozta, hogy nem repiköltségről, hanem dolgozói felajánlásokról beszélt. Szerinte a kormány egyáltalán nem védi meg „a keményen dolgozó kisembereket” az ilyen fajta visszaélésektől. Szávay István a választ nem fogadta el, a parlament azonban igen. A Jobbik alelnöke megígérte, hogy nem fogja annyiban hagyni, és visszahozza még a Ház elé az ügyet.

J.Sz.