Az osztrákoknak lőtt harmadik magyar gól igazán különleges lesz

Amikor az osztrákok júniusban találkoztak velünk, nagyon elszomoródtak. Így lesz most is?

Kettőezer-tizennégy június tizennegyedikén 137. alkalommal csap össze az aktuális osztrák és magyar válogatott.

Az első hivatalos, igaz barátságos mérkőzés még nem igazán sikerült jól, Bécs legjobbjai 1902. október 12-én 5-0 arányban múlták felül Budapest válogatottját. Igaz, a második mérkőzésen máris visszavágtak a mieink: 1903. június 11-én a Margitszigeten 700 néző előtt 3-2 arányban győzték le a sógorokat.

A rivalizálások kezdete

Hazánkban a futball népszerűségét a szimbolikus ellentétek is növelték. A válogatott 1901 és 1913 között 23 alkalommal csapott össze az osztrákokkal, a mérkőzések a monarchián belüli rivalizálást testesítették meg. Hasonló rivalizálások kezdődtek klubszinten is: az MTK-t zsidó sportolók alapították meg, akik nem szerepelhettek a keresztény arisztokraták által irányított MAC-ban. Fő ellenfelük az FTC lett, melynek szintén voltak zsidó származású alapítói és sportolói, mégis a polgárságot képviselték. A következő évtizedeket a két klub folyamatos versengése jellemezte: a bajnoki címeket sorra hódították el, 1911-ben akkoriban világszínvonalúnak számító stadiont épített az FTC, egy évre rá pedig az MTK is.

 

(Futballunk első aranykorszakáról ITT olvashat részletesebben).

A több mint egy évszázad során 136 alkalommal találkozott egymással a két nemzet válogatottja. A hagyomány a magyaroknak kedvez, még ha a jelenlegi viszonyokat tekintve az osztrákok esélyesebbnek is tűnhetnek.

három gól és már meg is van a háromszáz!

136 meccs, 66 győzelem, 30 döntetlen, 40 vereség 297 lőtt gól, 252 kapott gól.

Érdekes, hogy bár 114 alkalom volt rá, egyszer sem meccseltünk az osztrákokkal június 14-én. Azonban ebben a hónapban több alkalommal is játszottunk már velük. Ha tetszik a sógoroknak, ha nem, de a június nem róluk szól, hanem rólunk. Tizenegy meccsből mindössze csak kétszer nem hagyták el lógó orral a pályát, már csak azért is, mert minden osztrák gólra három magyar is jutott! 

Ez a mi hónapunk!

11 meccs, 9 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 25 lőtt gól, 8 kapott gól.

Átok?

Mostanában szokássá vált a 44 éve tartó rossz sorozatra emlékeztetni magunkat, ugyanis ennyi ideje nem játszott a magyar labdarúgó-válogatott Eb-meccset. De akkor mit szóljanak az osztrákok?! Tétmeccsen több mint hatvannyolc esztendeje, 1948. május 2-án győztek le minket utoljára egy Európa-kupa rangadón! Pedig azóta 11-szer is próbálkoztak - mindhiába. Tétmeccsen legutóbb az 1986-os világbajnoki selejtező-csoportban ütközött meg a két válogatott (oda-vissza győztünk, 3-1, 3-0).

Király Gábort (balra az utód, Dibusz Dénes) még soha nem győzték le az osztrákok, pedig már többször is megpróbálták. Most sikerül? NEEEEEEEEEEEEEM! (fotó: MTI - Illyés Tibor)

Az utóbbi időben már ritkábban találkoztunk a nyugati szomszédunkkal, mint korábban a hőskorban, legutóbb 2006. augusztus 16-án volt meccs a két csapat között, Bozsik Péter legényei 2-1 arányban múlták felül a házigazdákat (gólszerzők: Gera Zoltán, Horváth András). Nemcsak a Ferencváros középpályása, aki abból a csapatból ott lehet most Franciaországban, hanem az Eb-k történetének legidősebb játékosa Király Gábor, valamint Juhász Roland is keserítette már akkor is az osztrákok életét. Érdekességképpen, Dárdai Pál is játszott azon a grazi mérkőzésen.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=8SWs5FoRwyU]

Legutóbb így sikerült :)

S ha már szóba került csapatunk legendás kapusa, Király Gábor első válogatott meccsét az osztrákok ellen vívta meg (1998. március 25., Ausztria-Magyarország-2-3), s ha már a gólvonalra állt, első labdaérintéséből kifogta Toni Polster büntetőjét.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=1RSH0U3KGwg]

Az első meccs után - bemutatkozik a szürke mackónadrág

Az osztrákok 20 esztendeje vertek meg minket utoljára, húzzuk ki még ezt az egy napot!