Az RMDSZ választási regisztrációra biztatja a külföldön élő erdélyi magyarokat

Az RMDSZ pénteki hírlevelében Kovács Péter ügyvezető elnök kijelentette: a szövetség továbbra is az erdélyi magyar közösség részének tekinti a kényszerűségből Magyarországra vagy más országokba szakadt magyarokat, számon tartja őket és számít rájuk a közös jövő megalapozásában.

"Számunkra egyértelmű, hogy a végleges vagy időszakos elvándorlás fő oka a munkahelyek hiányához, az alacsony bérezéshez és a megrendült biztonságérzethez köthető. Az RMDSZ legfőbb teendője a továbbiakban is az, hogy megvédje a közösséget, megteremtse a magyarok biztonságát, és ez vonatkozik a külföldön élő honfitársainkra is"

- idézte a hírlevél az ügyvezető elnököt.

Az RMDSZ elismételte, hogy a külföldön élők csak akkor voksolhatnak levélben az előreláthatóan novemberben megrendezendő parlamenti választáson, ha betöltötték 18. életévüket, és előzetesen feliratkoztak a választói névjegyzékbe.

Ehhez szükségük lesz a személyi igazolványuk és a külföldi hatóságok által kiállított tartózkodási engedélyük vagy lakcímkártyájuk másolatára. A regisztrációs periódus április elsején indul és az ősz folyamán zárul. A külföldi szavazók postai úton kapják meg a voksoláshoz szükséges dokumentumokat, legkésőbb 30 nappal a szavazás napja előtt.