Az ügyészség nem vizsgálja az ORÖ pénzköltéseit

Feljelentéskiegészítést rendelt el a Fővárosi Főügyészség az Országos Roma Önkormányzat pénzköltéseivel kapcsolatos eljárásban.  

A lap a Fővárosi Főügyészség tájékoztatására hivatkozva azt írta: a hivatali visszaélés bűntett vonatkozásában elutasították Hadházy Ákos feljelentését, amelyet a Híd a munka világába program pénzeinek felhasználása miatt tett. Ugyanakkor költségvetési csalás gyanúja miatt nem kizárt, hogy nyomozás indul, ugyanis a hatóság feljelentéskiegészítést rendelt el, amivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi főigazgatóság központi nyomozó főosztályát bízta meg.

Bagoly Bettina, a főügyészség szóvivője elmondta: a kiegészítés határideje tizenöt nap, ami egyszer meghosszabbítható.

Csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériuma is vizsgálatot rendelt el, melyet a Magyar Nemzet információi szerint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere személyesen kezdeményezett az ORÖ vitatott pénzköltései miatt. A Magyar Nemzetnek a tárca megerősítette az ellenőrzés tényét, és azt közölte: a vizsgálat legalább öt, de legfeljebb tizenöt napot vesz igénybe. Ennek során azt ellenőrzik majd, hogy a Híd a munka világába program szakmai terve és támogatási szerződése összhangban van-e.

A múlt héten kiderült, a Híd a munka világába program gyanús kiadásokat tartalmaz. Felvetődött, hogy az ORÖ részvételével zajló csaknem ötmilliárd forintos foglalkoztatási program forrásait nem a célnak megfelelően, vagyis nem a leghátrányosabb helyzetűek érdekében használják fel.

Lakatos Attila Borsod megyei cigány vajda a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy az ORÖ cserben hagyta a cigányokat, ezért tüntetést szerveznek a parlament elé.