Az ukránok már a sajtót is korlátozzák

Ukrajna gyakorlatilag kitiltja az országból az orosz sajtót. 

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint szombaton a szembenálló felek kicserélték foglyaik első csoportjait. Luhanszkban a donyecki népköztársaság 35 foglyot adott át az ukrán hadseregnek, amely 37 szakadárt engedett szabadon. A donyecki helyi hírügynökség szerint ugyanakkor az egyik ukrán fogoly ismeretlen okból visszautasította, hogy kicseréljék őt.
   
Eközben az EBESZ megfigyelőinek sikerült bejutniuk Debalcevébe. Michael Bociurkiw, a szervezet ukrajnai különleges megfigyelő missziójának szóvivője bejelentette: "Ma bejutottunk Debalcevébe, a Nemzetközi Vöröskereszt nemzetközi bizottságának csoportját kísértük, és öt kamiont, amely élelmiszert és gyógyszert szállított. Biztonsági garanciát akartunk kapni és kaptunk is a felkelőktől, ez tette lehetővé, hogy ma oda bejussunk" - mondta.

Sajtó- és véleményszabadság ukrán módra

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) szombaton bejelentette: javaslatot tett az ország állami intézményei számára, hogy több mint száz orosz hírközlő szerv újságíróitól vonja meg az akkreditációt. Az ukrán parlament február 12-én szavazta meg, hogy az ilyen akkreditációkat tagadják meg, és utasította az SZBU-t, hogy mielőbb állítsa össze azoknak a listáját, akikre e korlátozás kiterjesztését javasolja. Ez a lista most megszületett - jelentette be a biztonsági szolgálat szóvivője.
   
Meg is érkezett szombaton az orosz válasz, amelynek értelmében Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője leszögezte: Moszkva nem követi a kijevi hatóságok e lépését. Az orosz állam nem fogja korlátozni a tömegtájékoztatási eszközök munkáját, az emberek jogát az információhoz jutáshoz - mondta Peszkov.