Azbeszt-háború: feszült várakozás a kormánydöntésre

Lapunk megkereste Galambos Istvánt, a Jobbik várpalotai elnökét, az inotai hulladéklerakó bejárata előtti tüntetés szervezőjét, bejelentőjét.

A politikus az Alfahírnek már a hétfői közmeghallgatás után egyértelműsítette, a pénteken megkezdett demonstráció-sorozat mindaddig folytatódik, amíg el nem érik a számukra egyetlen elfogadható alternatívát, az azbeszt Inotára szállításának azonnali leállítást, illetve az eddig idehordott mennyiség elvitelét.

Valamivel 21.00 óra előtt lett vége a mai rendkívüli testületi ülésnek - mondta Galambos István -, amelyen egyöntetűen megszavaztuk a kormány felé azt a felterjesztést, amelynek értelmében új eljárás indítását kérjük az azbeszt-ügyben.

Azonban, ismerve a háttérben meghúzódó érdekeket, nincsenek hiú ábrándjaim a sikert illetően - folytatta a nemzeti párt képviselője, aki egyáltalán nem biztos abban, hogy a kormányzati szereplők szembe mernek menni ezzel az üzleti érdekkörrel.

A szállítmányok ideiglenes leállításával kapcsolatban közölte, a lőrinci cementgyárból érkező azbeszttartalmú törmelék szállítását szerdáig szüneteltetik, ugyanis akkor tartanak egy kormányülést, ha viszont a Fidesz-kormány tagjai nem hoznak a helyiek számára pozitív döntést, csütörtöktől folytatódik a mérgező anyag lepakolása a tárolóban.

Azt javasoltam Katona Csaba alpolgármesternek, hogy a lakossági tiltakozás minél erőteljesebb, hangsúlyosabb kibővítése érdekében a városvezetés vegye fel a kapcsolatot a környező települések önkormányzataival, és vonjuk be őket is tiltakozó-megmozdulásainkba a nagyobb és erősebb nyomásgyakorlás érdekében - emelte ki a politikus.

Galambos emlékeztetett: már három napja a lerakónál demonstrálunk, és várunk szerdán is minden olyan környékbeli lakost, akinek elege van abból, hogy 20 ezer ember érdekét, akaratát és az egészséges környezethez való alapjogát könnyedén felülírhatja a magánérdek, a profit.

Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy teljesen titokban folyt le minden engedélyezési eljárás, sőt a Partner-Depónia Kft. vezetésének és alkalmazottainak is megtiltották a tájékoztatást, egészen a szállítás megkezdéséig.

Hogy miért maradhatott el a helyiek tájékoztatása? Ezt egyelőre még Galambos Istvánnak sem sikerült kiderítenie, de az biztos, hogy valaki komolyan visszaélt a közösség által ráruházott felelősséggel.

Azt viszont egyenesen felfoghatatlannak tartja Galambos, hogy Talabér Márta, Várpalota polgármestere továbbra is a szabadságát tölti; egy ilyen vis maior helyzetben a városvezető miért nem szakítja meg szabadságát, ezt talán még az amerikai elnök sem merné megtenni - osztotta meg aggályait a nemzeti ellenzék politikusa.

Szerdán minden bizonnyal újabb fejleményekkel szolgál az azbeszt-háború.