Ázsia országai közül elsőként Thaiföldön mutatták ki az új vírusvariánst

Ázsia országai közül elsőként Thaiföldön mutatták ki az új vírusvariánst

A zömmel Afrikában terjedő kórokozóról új fejleményekre jutottak a laboreredmények.

Ázsia országai közül elsőként Thaiföldön mutatták ki az elsősorban Afrikában terjedő majomhimlő (mpox) új vírusvariánsát - közölte csütörtökön a thaiföldi betegségmegelőzési hatóság.

A tájékoztatás szerint laboreredmények megerősítették, hogy egy európai páciens fertőződött meg a majomhimlő vírusának új változatával, a Klade 1b-vel. A 66 éves európai férfi augusztus 14-én érkezett Afrikából Bangkokba, ahol majomhimlőtünetekkel kórházba szállították.

A thaiföldi betegségmegelőzési hatóság szerint a további fejleményekről tájékoztatták az Egészségügyi Világszervezetet (WHO). A páciens jelenleg karanténban van egy bangkoki kórházban, illetve a vele közeli kontaktusba került további 43 embert megfigyelés alatt tartják. Utóbbiak "egyelőre nem mutattak tüneteket, ugyanakkor 21 napig fenn kell tartani a megfigyelést" - tette hozzá.

A délkelet-ázsiai ország hatóságai időközben elrendelték, hogy

a kockázatosnak ítélt 42 országból érkező utasoknak regisztráltatniuk, illetve teszteltetniük kell magukat a vírusra.

A WHO augusztus 14-én nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a Klade 1b terjedése miatt, mert a szakemberek szerint ez a változat fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő a korábban ismerteknél. Európában eddig mindössze egy behurcolt esetről tudnak, a kontinensen továbbra is a Klade 2 változat a domináns.

(Címlapkép: Védőmaszkot viselő egészségügyi dolgozók a majomhimlős betegek számára kijelölt izolációs kórteremben az észak-pakisztáni Pesavar egyik kórházában 2024. augusztus 20-án. MTI/EPA/Arsad Arbab)